Hrady Pohronskej hradnej cesty otvorili sezónu svetelným signálom

Šesť hradov patriacich do Pohronskej hradnej cesty v piatok 7. mája otvorilo tohtoročnú sezónu spojením prostredníctvom svetelného signálu. Iniciatíva združení na záchranu hradov mala okrem symbolického gesta spolupráce za cieľ overiť existenciu vizuálneho spojenia medzi hradmi, ktoré v minulosti slúžilo na ich vzájomnú komunikáciu.

15.05.2021 11:00
debata

Prvotná myšlienka bola taká jednoduchá, otvoriť ďalšiu turistickú sezónu Pohronskej hradnej cesty symbolicky tým, že sa vyberieme na dve lokality, vizuálne sa spojíme, a tým vstúpime do ďalšej sezóny, informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Idea sa nakoniec pre vyšší záujem rozšírila na celkom šesť hradov, a to Pustý hrad vo Zvolene, zaniknuté hrady Peťuša, Žakýl, Teplica a hrady Šášov a Revište.

Skúšku vizuálneho spojenia medzi jednotlivými hradmi vykonalo šesť samostatných tímov po západe slnka s pomocou batériových svetelných reflektorov.

Zapaľovanie ohňov alebo zvukové signály ako kedysi by mohli byť rušivé vzhľadom na prírodné prostredie umiestnenia hradných lokalít, vysvetlil Jiří Pěč z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

Ako prvá signalizovala skupina z Pustého Hradu vzdušnou čiarou na vzdialenosť 30 kilometrov, signál postupne prechádzal po jednotlivých lokalitách až na hrad Revište.

Vďaka tejto iniciatíve sme zistili, že tak, ako tomu bolo v minulosti, tak aj dnes sú niektoré lokality Pohronskej hradnej cesty vo vizuálnom spojení. A to aj napriek tomu, že v priebehu storočí sa prostredie v okolí hradov zmenilo, predovšetkým došlo k zalesneniu väčšiny lokalít, povedala Jóbová.

Pohronskú hradnú cestu ako turistický produkt Banskobystrického kraja v súčasnosti tvorí 16 lokalít, svetelným signálom združenia na záchranu hradov a regionálne organizácie cestovného ruchu spoločne odštartovali jeho v poradí tretiu sezónu. Jej súčasťou budú opäť obľúbené komentované prehliadky, ale aj tradičné a nové podujatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #Pohronie