Nedajte sa nachytať! Zákonodarcovia plánujú pokutu 10 000 za zmrzlinu 'plnenú' vzduchom

Talianski zákonodarcovia zvažujú pokutu až do výšky 10 000 eur za predaj nadýchaného gelata, do ktorého sa umelo vstrekuje vzduch.

21.05.2021 07:00
debata (1)

Európska únia plánuje uvoľnenie cestovných obmedzení pre plne zaočkovaných turistov a jedným z ich cieľov určite bude Taliansko. A neoddeliteľnou súčasťou letnej dovolenky na Apeninskom polostrove je aj slávne talianske gelato.

Sladké studené potešenie by sa v blízkej dobe malo podľa Insider vylepšiť, pretože talianski zákonodarcovia podali návrh zákona, ktorý by mal zachovať umenie ikonického dezertu.

Šiesti senátori by podľa The Telegraph chceli zakázať talianskym predajcom zmrzliny používať iné prísady ako „mlieko a jeho deriváty“, vajcia a čerstvé ovocie.

Výrobcovia zmrzliny, ktorí predávajú dezerty s umelými farbivami, príchuťami alebo stuženými tukmi, by podľa The Telegraph nemali povolené označovať svoje výrobky ako „remeselnícke“. Predajcom, ktorí neposlúchnu, by mala hroziť pokuta až do výšky 10 000 eur.

Zákon tiež zakáže predajcom vstrekovať do gelata vzduch – táto taktika údajne robí mrazenú pochúťku ľahšou a nadýchanejšou textúrou.

Talianske noviny Il Messaggero uvádzajú, že remeselné gelato obsahuje od 20 do 30 % vzduchu, ktorý sa do hmoty dostáva počas miešania prísad. Priemyselne vyrobené gelato ho môže obsahovať až 80 %, často sa pridáva do zmrzliny vo forme stlačeného vzduchu.

Návrh zákona, ktorý posudzuje senát, by podľa The Telegraph obmedzil množstvo vzduchu v remeselnom gelate na 30 %.

„Talianske gelato, rovnako ako pizza a cestoviny, je jedným z gastronomických symbolov našej krajiny, je to produkt vysokej kvality, občiansky preukaz Talianska na celom svete,“ uviedol pre Italy Magazine senátor Riccardo Nencini.

Sladká potravina sa údajne zrodila v Taliansku už pred stáročiami. Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre víno a potraviny boli rodinní príslušníci florentskej dynastie Mediciovcov údajne jedni z prvých, ktorí počas banketov v 16. storočí podávali mrazené dezerty.

Zmrzlina sa však širokej popularity dočkala až v 17. storočí, keď si v Paríži otvoril kaviareň sicílsky reštaurátor Francesco Procopio dei Coltelli, ktorý vymyslel zmrzlinový stroj a podával mrazené dezerty v porcelánových pohároch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zmrzlina