Krajiny strednej Európy sa možno dohodnú na voľnom cestovaní zaočkovaných

Päť stredoeurópskych krajín zvažuje uzavretie dvojstranných alebo regionálnych dohôd, ktorými umožnia cezhraničné cestovanie ľuďom, ktorí boli zaočkovaní proti chorobe Covid-19.

13.05.2021 14:44
MZVaEZ ministri stretnutie C5 Ukrajina Foto: ,
Na pozvanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka sa uskutočnilo stretnutie ministrov zahraničných vecí Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Slovinska a Slovenskej republiky, ktoré sa zaoberalo aktuálnymi otázkami európskej agendy, vrátane spoločného boja členských štátov Európskej únie proti pandémii.
debata

Dohody by mohli vstúpiť do platnosti ešte pred začiatkom letnej sezóny, keď by sa mali v Európskej únii zaviesť takzvané covidové pasy.

Vyplýva to z vyjadrení ministrov zahraničia Česka, Slovenska, Maďarska, Rakúska a Slovinska po ich štvrtkovom spoločnom rokovaní v Bratislave.

Kvôli koronavírusovej nákaze štáty zaviedli rôzne obmedzenia, ktoré sa dotkli aj cestovania cez hranice. Ministri sa v slovenskej metropole zišli tiež s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.

Hostiteľ schôdzky, slovenský minister zahraničia Ivan Korčok uviedol, že slovenská strana musí ešte dotiahnuť technické detaily, ako napríklad vydávanie príslušných potvrdení o absolvovaní očkovaní. „Keď budeme mať jasno v týchto otázkach, bude možnosť dopracovať sa k bilaterálnym dohodám,“ povedal Korčok.

Zatiaľ podľa neho nie je známe, ako Bratislava bude pristupovať k očkovaným, ktorí dostali vakcínu, ktorú neschválila Európska agentúra pre lieky (EMA).

V Maďarsku sa ako v jedinej krajine EÚ očkuje ruským prípravkom Sputnik V a vakcínami čínskych firiem Sinopharm a Cansino Biologics, ktorých používanie zatiaľ neodporučila EMA. Sputnik V plánuje používať aj Slovensko.

„Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme rozbehli letnú sezónu dovoleniek. Vítame záväzok EÚ, že sa prijme európske riešenie. Ako dočasné riešenie by sme chceli umožniť tým (ľuďom) zo susedných krajín, ktorí sú zaočkovaní, aby pricestovali do Českej republiky. Zároveň chceme umožniť českým občanom, aby mohli voľne cestovať do týchto krajín,“ povedal pred novinármi šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek.

„Domnievame sa, že bilaterálne alebo regionálne dohody sú nevyhnutné. Tým by sme zaistili cestovanie občanov. Bolo by výborné, ak by stredná Európa bola lídrom v tejto záležitosti,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Ministri spomínaných piatich krajín EÚ sa v slovenskej metropole zišli tiež so svojím ukrajinským kolegom Kulebom.

Kuleba povedal, že z pohľadu Kyjeva pretrváva hrozba ďalších vojenských provokácií Ruska, pretože pri hraniciach s Ukrajinou podľa neho zostáva rozmiestnený veľký počet ruských vojenských jednotiek a techniky. Moskva v apríli ohlásila stiahnutie vojsk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredna Európa #Covid-19 #covid pas