Na Horehronie mieria švajčiarske električky

Z lodí na vlakové súpravy preložili v Bratislave počas stredy (12. 5.) a štvrtka prvú várku električiek zo švajčiarskeho Bazileja, ktoré majú na Slovensku využiť pri prevádzke regionálnej železničnej dopravy.

13.05.2021 15:21
Elekričky čiernohronskej železnice Foto: ,
Riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek počas slávnostného prevzatia švajčiarskych električkových súprav na Železničnej stanici Bratislava - Nové Mesto v rámci presunu električiek vlakovou dopravou na Horehronie.
debata (3)

O vozňoch, ktoré majú slúžiť cestujúcim napríklad medzi Čiernym Balogom a Podbrezovou alebo na južnej strane Chopku v Nízkych Tatrách, informuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Na svojom webe kraj vysvetľuje, že električky roky premávali na severe Švajčiarska, keďže však železnica mení rozchod koľají a tým aj vozne, Švajčiari ponúkli ich odpredaj za symbolickú cenu. Z ponúk ich zaujal projekt Čiernohronskej železnice.

Interiér električky počas slávnostného... Foto: SITA, Brano Bibel
Elekričky čiernohronskej železnice Interiér električky počas slávnostného prevzatia švajčiarskych električkových súprav na Železničnej stanici Bratislava - Nové Mesto pri príležitosti ich presunu vlakovou dopravou na Horehronie, kde by mali premávať v rámci projektu Čiernohronskej železnice s názvom Revitalizácia Čiernohronskej doliny.

Električky by sa mali tak využiť pri plánovanej elektrifikácii 17-kilometrového úseku z Čierneho Balogu do Podbrezovej. Parné rušne, ktoré doteraz v okolí Čierneho Balogu vozili turistov, by mala doplniť pravidelná linka verejnej dopravy, priblížil BSK na svojej stránke.

Električky sú už na ceste na Horehronie, v piatok a v sobotu (14. – 15. 5.) ich majú vykladať v Hronci.

Interiér električky počas slávnostného... Foto: SITA, Brano Bibel
Elekričky čiernohronskej železnice Interiér električky počas slávnostného prevzatia švajčiarskych električkových súprav na železničnej stanici Bratislava - Nové Mesto.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #električky #Horehronie