Najrušnejšie letiská sveta: Rebríčku kraľuje krajina, ktorá sa z korony pozviechala rekordne

Covid-19 stále narúša cestovanie po svete, no čínske veľkomesto Kanton (Guangzhou) napriek tomu zažíva dobré časy a v rebríčku najrušnejších letísk získalo prvenstvo. Atlanta, ktorá bola na tento titul zvyknutá, sa po vyše dvoch desaťročiach ocitla na druhom mieste.

25.05.2021 07:00
dovolenka, lietanie, letisko Foto:
Najrušnejšie letiská sveta - rebríčku kraľujú čínske.
debata

Letiská v Číne dominujú v novom rebríčku Top 10 najrušnejších letísk na svete. Podľa predbežných údajov zverejnených Medzinárodnou radou letísk (ACI) medzinárodné letisko Guangzhou Baiyun privítalo v roku 2020 najviac cestujúcich, informuje National News.

Kantonu sa podaril veľký skok, keďže rok predtým sa umiestnil na 11. mieste. Podľa najnovších údajov ACI v roku 2020 dorazilo do dopravného uzla v južnej Číne takmer 44 miliónov cestujúcich.

Nové čísla tiež znamenajú, že niekdajšie najrušnejšie letisko na svete – v americkej Atlante – sa po dlhých 22 rokoch umiestnilo na druhom mieste.

Londýnske letisko Heathrow a medzinárodné letisko v Dubaji vypadli z 10 najlepších podľa celkového počtu cestujúcich za rok 2020, avšak Dubaj sa umiestnil na prvom mieste v počte medzinárodných cestujúcich.

Známe dopravné uzly boli v roku 2019 na štvrtej (Dubaj) a siedmej (Londýn) pozícii.

Celkovo na zozname 10 najlepších letísk dominuje sedem z Číny, ďalšie tri sa nachádzajú v USA.

Všetky letiská v rebríčku zaznamenali pokles počtu cestujúcich z dôvodu pandémie Covid-19.

Top 10 najrušnejších letísk na svete v roku 2020:

  1. Kanton, Čína
  2. Atlanta, Georgia, USA
  3. Čcheng-tu, Čína
  4. Dallas Fort Worth, Texas, USA
  5. Šen-čen, Čína
  6. Peking, Čína
  7. Denver, Colorado, USA
  8. Kchun-ming, Čína
  9. Šanghaj, Čína
  10. Si-an, Čína

Čína ako prvá krajina začala boj s koronavírusom a bola tiež jedným z prvých miest, ktoré sa vrátili k pocitu normálnosti po zavedení prísnych blokovaní a stratégii rýchleho očkovania.

Čína má po USA druhý najväčší domáci trh s cestovným ruchom na svete, avšak medzinárodné cesty do a z Číny sú naďalej veľmi obmedzené.

Na čele čo sa týka počtu medzinárodných cestujúcich sú arabské štáty Perzského zálivu a Európa. K Dubaju sa v top 10 rebríčku pridali Amsterdam, Londýn, Frankfurt, Istanbul, Dauha, Inčchon, Singapur a Madrid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rebríček #letiská