Je tu Titanic 2, stavali ho 6 rokov, stál 126 miliónov. Prežije tento raz 'úvodnú plavbu'?

Vyrábali ju 6 rokov, meria úctyhodných 260 metrov a je presnou napodobeninou slávneho Titanicu, ktorý sa v roku 1912 potopil. Tomuto Titanicu však podobný príšerný osud nehrozí, je totiž "v suchu".

19.05.2021 07:00
debata

Obrovská replika slávnej lode, ktorá skončila neslávne, sa stane novou turistickou atrakciou krajiny, kde nič nie je nemožné a kde napodobeniny milujú, píše National News. Po tom, ako si Číňania „vyrobili“ svoj vlastný Paríž, Temžové mesto nápadne podobné Londýnu, či Hallstatt, teraz prichádza ďalšia kópia.

Návštevníci vnútrozemského zábavného parku v juhozápadnej čínskej provincii S'-čchuan budú môcť stráviť na duplikáte plavidla dokonca aj noc.

Číňanov inšpiroval k vytvoreniu napodobeniny Titanicu rovnomenný filmový hit z roku 1997, ktorý je v krajine dodnes mimoriadne populárny.

Luxusné plavidlo, ktoré jeho tvorcovia vyhlásili za nepotopiteľné, sa po tragickom náraze na ľadovec, stalo symbolom megalomanského chvastúnstva.

Investor Su Šaojun, ktorý stavbu repliky financoval, verí, že táto atrakcia tu bude omnoho dlhšie a že obdivovatelia si ju budú môcť prezrieť aj o 200 rokov.

Projekt Šaojuna nadchol natoľko, že predal svoje aktíva v energetickom priemysle, vrátane podielu na niekoľkých projektoch vodných elektrární, a investoval do stavby parníka.

Investor verí, že jeho Titanic pritiahne ročne až 5 miliónov turistov. Na slávnostný inauguračný ceremoniál by rád pozval aj filmových Jacka, Rose a režiséra kinohitu Jamesa Camerona.

Kontroverzie

Konštrukcia čínskeho duplikátu, umiestneného 1000 kilometrov od najbližšieho mora, trvala 6 rokov, čo je dlhšie ako stavba originálneho Titanicu.

Meria 260 metrov, teda iba o 9 metrov menej ako slávna predloha. Použilo sa na ňu 20 000 ton ocele, podieľalo sa na ňom viac ako 100 pracovníkov a náklady na vyšplhali na miliardu juanov, teda asi 126 miliónov eur.

Všetko – od jedálne až po luxusné kajuty a dokonca aj kľučky dverí – je štylizované presne ako na originálnom Titanicu. Atmosféru plavby dokonale napodobní funkčný parný stroj.

Vedľa sa dokonca nachádza aj replika prístavu Southampton Port, ktorá sa objavila vo filme Jamesa Camerona.

V autobusoch, ktoré vozia k atrakcii turistov, hrá neodmysliteľná pieseň od Celine Dion My Heart Will Go On, ktorá všetkých dokonale naladí na nadchádzajúci zážitok.

Návštevníci si môžu aj priplatiť a stráviť na lodi snov noc. Za 5-hviezdičkovú službu zaplatia 2000 juanov, asi 123 eur.

Čínsky Titanic však ešte pred samotným otvorením vyvolal podľa SCMP množstvo kontroverzií. Niektorí kritici si kládli otázku, či je vhodné robiť z miesta obrovskej tragédie zábavnú atrakciu.

Ďalší vyjadrili obavy, či sa nezaradí medzi ďalšie nákladné miesta duchov, ktoré otvárali s veľkou pompou, no skončili prázdne pre nezáujem – príkladom je replika americkej lietadlovej lode USS Enterprise z roku 2008, ktorá stála takmer 15 miliónov eur a krátko po otvorení ostala opustená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Titanic