Nepríjemná predpoveď: Európske cestovanie sa nevráti do normálu skôr ako o 8 rokov

Letecká doprava v Európe sa môže vrátiť na úroveň spred doby pred pandémiou COVID-19 až v roku 2029, uviedol Eurocontrol. Bruselská agentúra pre riadenie letovej prevádzky v najnovšej správe napísala, že počet letov v európskom vzdušnom priestore od januára do apríla tohto roku klesol o 65 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

23.10.2021 07:00
letisko, lietanie, letisko, cestovanie,... Foto:
Lietanie býval bežný spôsob dopravy. Vrátime sa k nemu?
debata (4)

V závislosti od toho, ako rýchlo bude prebiehať očkovanie a ako účinné budú vakcíny aj proti novým variantom vírusu, vytvorila agentúra tri rôzne modely budúcnosti európskej leteckej dopravy, informuje Euronews.

V najlepšom prípade sa predpokladá, že cestovné obmedzenia sa plošne zrušia do leta 2021 a do roku 2024 sa obnoví úroveň dopravy z roku 2019.

Ak však bude podávanie očkovacej látky v Európe a na celom svete nepravidelné, čo by bránilo letom i dôvere cestujúcich v bezpečnosť dopravy, mohlo by to oddialiť zotavenie sektoru až po koniec tohto desaťročia.

Organizácia však predpokladá, že realita bude niekde medzi týmito dvoma extrémami. Generálny riaditeľ Eurocontrolu Eamonn Brennan uviedol: „Situácia pre európske letectvo je naďalej veľmi náročná. Smerujeme do leta 2021 a väčšina obmedzení stále platí, aj napriek povzbudzujúcemu pokroku v oblasti očkovania."

Agentúra predpokladá, že v roku 2019 sa bude prevádzkovať okolo 50 percent zo všetkých 5,5 milióna letov.

Do konca budúceho roka sa prevádzka obnoví iba na 72 percent úrovne z roku 2019 a až v roku 2025 sa bude blížiť tam, kde bola pred pandémiou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #letecká doprava