Rezervácie hotelov v Španielsku v apríli vzrástli

Rezervácie hotelov v Španielsku v apríli prudko vzrástli, ale stále sú ďaleko od úrovní, ktoré dosahovali pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom štatistický úrad INE.

25.05.2021 13:00
Cádiz, Španielsko, Andalúzia, more, mesto Foto:
Cádiz. Ilustračné foto.
debata

Podľa oficiálnych údajov sa počet nocí, ktoré si rezervovali turisti v španielskych hoteloch, v apríli zvýšil na 4,05 milióna z nuly pred rokom, keď prísne obmedzenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu paralyzovali sektor cestovného ruchu.

Ale aj napriek tomuto „skoku“ boli tohoročné aprílové rezervácie stále o 85 % nižšie ako pred dvoma rokmi, v apríli 2019. To ukazuje, aký úder pandémia uštedrila kľúčovému odvetviu španielskej ekonomiky cestovnému ruchu.

Celkový počet rezervácií za prvé štyri mesiace 2021 bol o 71 % nižší ako v rovnakom období minulého roka, pretože prvé cestovné obmedzenia boli zavedené až v polovici marca 2020.

Predbežné údaje z rezervačných platforiem naznačujú, že počet rezervácií sa v máji ešte zvýšil po skončení sa platnosti výnimočného stavu v krajine, čo umožnilo Španielom cestovať aspoň doma.

Podľa INE tvorili miestni turisti v apríli takmer 70 % z celkového počtu rezervácií, zatiaľ čo najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov tvorili Nemci, ktorí môžu cestovať na Baleárske ostrovy.

Premiér Pedro Sánchez v nádeji, že priláka viac zahraničných návštevníkov a podnieti oživenie v tomto sektore, minulý týždeň oznámil, že plne očkovaní ľudia z ktorejkoľvek krajiny budú môcť vstúpiť do Španielska od 7. júna.

Predpovedal, že počet zahraničných turistov by mohol dosiahnuť toto leto 30 až 40 % „predpandemickej“ úrovne a do konca roka stúpnuť až na 70 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko