Nová nádej? Vycvičené psy odhalia Covid-19 s úspešnosťou 91 %

Letiská, vlakové a autobusové stanice, hraničné prechody, ale aj ďalšie miesta, kde sa zhromažďuje mnoho ľudí, by mohli začať využívať štvornohých pomocníkov pri overovaní prítomnosti nákazy. Šikovné psy dokážu podľa nového výskumu vyňuchať nakazených s pozoruhodnou presnosťou. Tak by sa podľa odborníkov dalo jednoduchšie odvrátiť šírenie nových mutácií Covidu-19 a zabezpečiť ochranu hraníc.

05.06.2021 07:00
debata

Najnovší výskum dokazuje, že špeciálne vycvičené psy dokážu odhaliť Covid-19 s presnosťou na 91 percent, informuje National News. Dve zvieratá dokázali v rámci rýchleho skríningu preveriť 300 cestujúcich v lietadle asi za pol hodinu, uviedli vedci z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Následne museli pasažieri, ktorých psy označili, podstúpiť overovací PCR test.

PCR test je síce zatiaľ najspoľahlivejší, no je veľmi časovo náročný a nedá sa vždy využiť na miestach s veľkým počtom ľudí.

Psy sú schopné a rýchle

Nie je žiadnou novinkou, že psy vedia účinne pomáhať svojimi nosmi v rôznych odvetviach – dokážu vyňuchať bomby, drogy, ale aj rôzne choroby. Patogény totiž produkujú jedinečné prchavé organické zlúčeniny uvoľňované chorými bunkami.

Vedci preto tvrdia, že vďaka týmto charakteristickým pachom by mohli psy pomôcť identifikovať ohniská choroby. Ich práca je rýchla, lacná, neinvazívna a ukazuje sa, že aj mimoriadne efektívna.

Ďalšou veľkou výhodou je, že zacítia aj nízku vírusovú nálož. Psy využité v štúdii sa naučili Covid rozoznávať pomocou vzoriek telesného pachu na 3 500 maskách, ponožkách a tričkách.

Či budú tieto výsledky podrobené ďalším expertízam a úrady schvália psy ako povolené biocenzory, ukáže budúcnosť. Isté však je, že chlpáči ľuďom pomoc ponúkajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #čuch #nos #Covid-19