Rušňovodiča chytila v rýchlosti 150 km/h nevoľnosť, utekal na WC a vlak nechal bez riadenia

Rušňovodiči to počas jazdy nemajú ľahké, ak ich prepadne náhly zdravotný problém a nemajú adekvátnu náhradu, ktorá by prevzala riadenie.

07.06.2021 07:00
debata (17)

Nepríjemná situácia sa prihodila japonskému mašinistovi, ktorý pre bolesti žalúdka musel utekať na toaletu. Vlak však nemohol zastaviť, a tak nechal riadiacu kabínu na svojho nezaškoleného kolegu a všetkých cestujúcich, vrátane seba, vydal napospas osudu.

Vysokorýchlostný vlak, známy šinkansen, viezol podľa BBC 160 pasažierov medzi Tokiom a Osakou. Všetko prebiehalo ako zvyčajne, kým 36-ročný strojvodca zrazu nepocítil silné bolesti žalúdka, píše Insider. Tie ho prinútili vybehnúť na toaletu a na tri minúty tak opustil riadenie vlaku Hikari 633.

Pri kormidle nechal len konduktora, ktorý nemal oprávnenie viesť šinkansen a radšej sa ani žiadnej páčky nedotýkal.

Japonské šinkanseny sú známe svojou presnosťou, a tak keď dotyčný vlak dorazil na miesto určenia o minútu neskôr, začalo sa podľa Guardianu vyšetrovanie, ktoré odhalilo kurióznu príčinu meškania.

Rušňovodič aj sprievodca teraz čelia disciplinárnemu konaniu a vlakový dopravca sa za ich „mimoriadne neprimerané“ správanie ospravedlnil.

Ospravedlnil sa aj samotný rušňovodič, ktorý podal vysvetlenie, že na toaletu nešiel na stanici, pretože nechcel spôsobiť meškanie už pri výjazde.

Vysokorýchlostné vlaky sú na Japonských ostrovoch ikonou, ich najvyššia prevádzková rýchlosť je 322 km/h. Pasažieri aj dopravcovia sú hrdí na ich maximálnu presnosť.

V roku 2018 japonská národná železnica napríklad vydala ospravedlnenie po tom, čo vlak opustil nástupište o 25 sekúnd skôr, ako bol plánovaný čas odchodu.

„Veľká nepríjemnosť“ bola „skutočne neospravedlni­teľná“, uvádza sa vo vyhlásení, informoval vtedy Insider.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Japonsko #šinkansen