Chystáte sa za hranice? Tu sú najnovšie cestovné COVID obmedzenia v Európe

Mnoho krajín zviedlo cestovné obmedzenia v snahe kontrolovať šírenie choroby COVID-19.

27.05.2021 11:50
debata (2)

Európsky parlament sa dohodol na jednotnom certifikáte EÚ Digital COVID Certificate (predtým nazývanom Digitálny zelený certifikát), ktorý vstúpi do platnosti 1. júla. Švajčiarsko očakáva uvoľnenie väčšiny obmedzení 31. mája, spolu so Španielskom, Moldavskom a Bulharskom, informuje portál Euro News.

Albánsko

V krajine pltí zákaz vychádzania od 22:00 do 6:00, ale všeobecné obmedzenia nie sú príliš prísne. Cestujúci z Veľkej Británie musia ostať v karanténe 14 dní, rovnako aj všetci cestujúci z Grécka alebo Severného Macedónska.

Belgicko

Krajina otvorila svoje hranice pre cestujúcich z Indie, Južnej Afriky a Brazílie, avšak prichádzajúci musia ostať v karanténe. To platí aj pre cestujúcich z Veľkej Británie.

Bary a reštaurácie v Belgicku sa znovu otvorili a povolené je vonkajšie stolovanie do 22:00.

Masky sú povinné na všetkých miestach, kde nie je možné dodržiavať odstupy, vrátane rušných ulíc, verejnej dopravy a interiérov.

Belgicko prijalo systém semaforov na určenie cestovných obmedzení, ktorý je založený na úrovni ohrozenia COVID-19 v krajine, z ktorej cestujete.

Bosna a Hercegovina

Krajina je otvorená pre turistov, pokiaľ preukážu negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Iba štátni príslušníci susediacich krajín, teda Chorvátsko, Čierna Hora a Srbsko môžu vstúpiť do krajiny bez negatívneho testu COVID-19.

Obchody s potravinami, lekárne, reštaurácie a kaviarne sú otvorené spolu s väčšinou ostatných firiem, ale v čase medzi 23:00 a 5:00 je zákaz vychádzania.

Ľudia musia nosiť masky na vonkajších a vnútorných verejných priestranstvách a vo verejnej doprave.

Bulharsko

Na vstup je nevyhnutný negatívny PCR test na COVID-19, ktorý sa vykonal najviac 72 hodín pred cestou.

Ľudia z Indie, Bangladéša, Brazílie a niektorých krajín a teritórií v Afrike majú vstup zakázaný.

Cestovanie medzi mestami nie je nijako obmedzené. Sektor poskytujúci voľnočasové aktivity funguje len obmedzene.

Chorvátsko

Všetci cestujúci prichádzajúci z krajiny EÚ / EHP na „zelenom zozname“ majú do krajiny povolený vstup, pokiaľ sa preukážu negatívnym testom PCR vykonaným 48 hodín pred príchodom alebo očkovací preukaz, ktorý ukáže, že od druhej dávky vakcíny uplynulo najmenej 14 dní.

Bez týchto dokladov putujú cestujúci do 10-dennej karantény alebo si môžu spraviť PCR test, prípadne antigénový test, ktorý musí mať negatívny výsledok.

Cyprus

Ostrov má zavedený systém, ktorý kategorizuje cestujúcich v závislosti od ich krajiny pôvodu.

Na zozname, ktorý sa aktualizuje týždenne, je aktuálne 7 krajín označených zelenou farbou a 10 krajín oranžovou farbou.

Prichádzajúci sa nemusia preukazovať osvedčením o očkovaní, ale cestujúci z krajín označených oranžovou a červenou farbou musia mať preukaz Cyprus Flight Pass spolu s negatívnym PCR testom.

Na Cypre je zákaz vychádzania medzi 21:00 a 5:00 a na všetkých verejných priestranstvách sú potrebné nasadené masky.

Česká republika

V Českej republike sa 17. mája zrušil výnimočný stav. Cestovanie je povolené v nevyhnutných prípadoch – lekár, práca, rodina.

Zrušili sa aj niektoré pravidelné lety medzi Veľkou Britániou a Českou republikou.

Cestujúci sú tiež povinní vyplniť formulár a predložiť ho pri príchode.

Čierna Hora

Cestujúci zo všetkých krajín – okrem Srbska, Kosova, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny a Albánska – musia predložiť negatívny teste PCR, ktorý sa uskutočnil 48 hodín pred cestou.

Vo väčšine prípadov bude potrebné sa pri príchode do Čiernej Hory izolovať na 14 dní.

Zákaz vychádzania platí medzi 22:00 a 5:00.

Francúzsko

Francúzsko má zavedené prísne obmedzenia, vrátane zákazu vychádzania cez noc v celej krajine. Regionálne sú zavedené zákazy vychádzania z domovov s výnimkou na zabezpečenie základných potrieb.

Bary a reštaurácie, ako aj kultúrne pamiatky a obchody sa mohli znovu otvoriť 19. mája.

Všetky cesty do a z krajín mimo EÚ sú zakázané, okrem nevyhnutných prípadov.

Prichádzajúci z krajín EÚ musia predložiť najviac 72 hodín starý negatívny test PCR, s výnimkou cezhraničných pracovníkov.

Kvôli obavám z indického variantu sa od prichádzajúcich z Veľkej Británie vyžaduje karanténa.

Grécko

Grécko oficiálne spustilo letnú turistickú sezónu, čo znamená, že sa zmiernili aj obmedzenia. Pláže sú otvorené, ale ľudia musia dodržiavať odstupy. Reštaurácie a bary môžu zostať otvorené až do polnoci.

Návštevníci z EÚ, Veľkej Británie, USA, Srbska a Izraela môžu krajinu navštíviť, pokiaľ sú očkovaní alebo ak môžu preukazovať negatívne výsledky testu na COVID-19.

Všetci prichádzajúci musia pri príjazde vyplniť formulár.

Maďarsko

Spravidla platí, že od 1. septembra 2020 majú vstup do Maďarska povolený iba občania Maďarska.

Cudzincom, ktorí cestujú za obchodom alebo sa zúčastňujú na športových alebo kultúrnych podujatiach, je povolený vstup do Maďarska za predpokladu, že majú pri svojom príchode dva negatívne testy alebo musia dodržať karanténu.

Nočný zákaz vychádzania je zavedený medzi 23:00 – 5:00. Bary a reštaurácie sa znovu otvorili koncom apríla, ale obsluhuje sa iba na vonkajších terasách.

Malta

Malta pracuje podľa systému semaforov, ktoré určia, aké obmedzenia sa pri príchode budú na cestujúcich vzťahovať.

Všetci prichádzajúci z krajín, ktoré nie sú na zelenom zozname, budú musieť predložiť negatívny test PCR, nie starší ako 72 hodín. Možné bude aj testovanie pri príchode.

Maltu v súčasnosti nevyžaduje karanténu.

Nemecko

Nemecko má v súčasnosti prísne obmedzenia v regiónoch, kde je veľmi vysoký počet prípadov. Krajina zakázala všetky cesty do Spojeného kráľovstva okrem nevyhnutných kvôli obavám z infekčnejšieho indického variantu.

Cestujúci vstupujúci do krajiny musia pred cestou vyplniť digitálny registračný formulár a musia mať doklad o negatívnom teste na COVID.

Po príchode z výrazne postihnutých oblastí je potrebná 10-denná karanténa, alebo negatívny PCR test a 5-dňová karanténa.

O možnom zmiernení obmedzení sa uvažuje od 30. júna.

Rakúsko

Hotely, reštaurácie a zariadenia na voľný čas otvorili letnú sezónu a vítajú turistov.

Prichádzajúci z krajín s nízkou úrovňou infekcie už nemusia ísť do karantény. Namiesto toho sa budú musieť preukázať negatívnym testom na COVID alebo dokladom o očkovaní a vyplniť formulár.

Poľsko

Hranice sú otvorené pre cestujúcich z väčšiny krajín EÚ / EHP.

Všetci prichádzajúci do Poľska sa musia izolovať po dobu 10 dní, okrem výnimiek ako pravidelné dochádzanie za prácou, alebo musia predložiť negatívny test PCR nie starší ako 48 hodín.

Poľsko teraz umožňuje cestujúcim s očkovacím preukazom COVID-19 vstup bez karantény.

Portugalsko

Od 17. mája sú cestujúci z väčšiny európskych krajín v Portugalsku vítaní, a to aj na účely rekreácie.

Všetci prichádzajúci starší ako 2 roky musia preukázať negatívny test PCR a po pristátí budú podrobení zdravotnému skríningu. Karanténa sa nevyžaduje.

Pre Brazíliu, Cyprus, Indiu, Litvu, Juhoafrickú republiku a Švédsko však naďalej platia cestovné obmedzenia.

Madeira teraz umožňuje návštevu všetkým cestujúcim, ktorí preukážu, že boli očkovaní alebo sa nedávno zotavili z koronavírusu, v rámci „zeleného cestovného koridoru“.

Masky sa na verejnosti naďalej musia nosiť a musia sa dodržiavať odstupy. Reštaurácie a priestory na spoločenské akcie sa zatvárajú o 22:30.

Podobné opatrenia sa prijali v regiónoch súostrovia Azorské ostrovy a Madeira.

Rusko

Dočasné obmedzenia pohybu cez pozemné hranice Ruska platia od marca, v júni sa budú prehodnocovať.

Všetkým pasažierom, ktorí do Ruska priletia, sa kontroluje teplota a bude sa od nich vyžadovať poskytnutie negatívneho výsledku testu PCR.

Slovensko

Všetci prichádzajúci, vrátane tých z krajín EÚ / EHP alebo Švajčiarska, musia po príchode predložiť negatívny výsledok testu PCR a podstúpiť izoláciu. Taktiež musia pri príchode registrovať v online formulári.

Slovinsko

Slovinské hranice sú otvorené a vo vybraných prípadoch sa robia zdravotné kontroly.

Nový zoznam krajín zaradených do červeného zoznamu zverejnila krajina minulý týždeň. Cestujúci z červených krajín musia podstúpiť karanténu.

Obmedzenia sa líšia v jednotlivých regiónoch Slovinska, oblasti sú kategorizované na základe systému semaforov.

Španielsko

Obmedzenia v leteckej doprave sa predĺžili do 31. mája, pričom do krajín mimo EÚ a do schengenského priestoru je zakázané akékoľvek neopodstatnené cestovanie.

Minister cestovného ruchu 27. apríla oznámil, že Španielsko môže čoskoro zaviesť výnimky pre tých, ktorí sú držiteľmi osvedčenia o vakcinácii proti COVID-19 a negatívnom výsledku testov. Hranice by sa mali otvoriť v júni.

Cestujúci z Indie musia po príchode nastúpiť do karantény 10 dní.

Národné obmedzenia nahradili regionálne opatrenia, o ktorých rozhoduje každý samostatne.

Spojené kráľovstvo

Kráľovstvo zaviedlo systém semaforov, ktorý obsahuje zelenú, oranžovú a červenú farbu. Cestovné obmedzenia sa u každého líšia.

Obmedzenia pre medzinárodné cestovanie už neplatia, neodporúča sa cestovať do krajín na červenom a žltom zozname.

Všetci cestujúci do Spojeného kráľovstva musia preukázať negatívny test PCR, vyplniť formulár a absolvovať karanténu 10 dní.

Príchod z vysoko rizikových krajín bude sprevádzaný 10-dennou karanténou vo vládou spravovaných hoteloch s osobnými nákladmi 1 750 libier (2 000 eur) na osobu. Za nedodržanie karanténnych pravidiel sú možné pokuty až do výšky 10 000 libier (11 450 eur).

Taliansko

Cestujúci, ktorí pricestujú letecky, musia predložiť negatívny antigénový test vykonaný najneskôr 48 hodín pred cestou.

Pre cestujúcich prichádzajúcich z členských štátov EÚ a krajín pridružených k Schengenu neplatí žiadna karanténa, pokiaľ majú pri sebe výsledky negatívneho testu COVID-19.

Taliansko klasifikuje regióny do žltej, oranžovej a červenej zóny v závislosti od miery infekcie. Aktualizujú sa každých pár dní.

Väčšina krajiny je momentálne v žltých zónach, čo znamená, že je povolené stolovanie vonku.

Turecko

Väčšina cestujúcich do Turecka vo veku od 6 rokov bude musieť pred vstupom do krajiny preukázať negatívny výsledok testu PCR a po príchode môžu byť podrobení zdravotnému skríningu.

Cestujúci z Číny, Hongkongu, Vietnamu, Austrálie, Nového Zélandu, Singapuru, Thajska, Južnej Kórey, Japonska, Lotyšska, Luxemburska, Ukrajiny a Estónska sú od tejto povinnosti oslobodené.

Turecko v súčasnosti zakázalo lety z Veľkej Británie, Dánska a Južnej Afriky kvôli novým variantom COVID-19.

Reštaurácie sú otvorené, ale aj na ne sa vzťahuje zákaz vychádzania od 21:00 do 5:00.

Pre plne zaočkovaných držiteľov certifikátov a ľudí do 18 rokov a nad 65 rokov tieto zákazy vychádzania neplatia.

Fajčenie na verejnosti je nateraz zakázané, nosenie masky je povinné.

Ukrajina

Krajina je rozdelená na žltú, oranžovú a červenú zónu.

Prísne opatrenia platia v červených zónach, verejné akcie sú zakázané a reštaurácie zatvorené. Ostatné zóny umožňujú tieto služby prevádzkovať, platí však zákaz vychádzania od polnoci do 7:00.

Pltí zákaz príletov z Indie z dôvodu možnosti rozšírenia nového variantu vírusu. Ostatní prichádzajúci musia mať doklad o zdravotnom poistení, ktoré kryje liečbu COVID-19 po celú dobu pobytu.

Vstupné obmedzenia závisia od toho, či cestujete z krajiny „zelenej“ alebo „červenej“ zóny.

Každý, kto vstúpi na Ukrajinu z vysoko rizikových krajín, bude musieť absolvovať 14-dennú karanténu pod dohľadom.

Na Ukrajine je možné absolvovať test PCR a ak bude negatívny, nebude karanténa nutná.

Vatikán

Po zmiernení cestovných obmedzení v Taliansku Vatikán opäť otvoril svoje dvere turistom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #koronavírus #Covid-19