Európske mestá prepoja nové nočné vlaky. Oplatia sa a sú rýchle. Nasadnete?

Nový vlak so spacími vozňami od roku 2022 spojí Prahu, Drážďany, Berlín, Amsterdam a Brusel a doplní sieť plánovaných trás, ktoré spoja mestá po celom európskom kontinente.

15.06.2021 07:00
debata

Nový nočný vlak spoločnosti RegioJet a European Sleeper vyrazí podvečer z Prahy smerom na Drážďany a Berlín do Amsterdamu a končiť bude nadránom v Bruseli, informuje Lonely Planet.

Vlaky ponúknu cestujúcim v cene lístka pripojenie na internet, raňajky, kávu a ďalšie služby. Pasažieri si môžu jednoducho so sebou odviezť aj bicykel.

RegioJet spustí tento rok aj novú nočnú vlakovú linku na trase z Prahy cez Przemyśl do Ľvova.

Tieto nové linky predstavujú najväčšie rozšírenie siete európskych nočných vlakov za posledné roky.

Oživenie nočných vlakov podporujú štátne železnice v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku aj Švajčiarsku. Pritom len pred štyrmi rokmi Deutsche Bahn, nemecká štátna železnica, predala všetky svoje lôžkové vozne pre nízky počet cestujúcich a vyhlásila ich za nerentabilné.

Vlaky si však znova získavajú priaznivcov, sú cenovo dostupné a niektoré cesty po železnici sú dokonca rýchlejšie ako lietadlom.

V nasledujúcich štyroch rokoch sa očakáva spustenie ďalších piatich nočných vlakov, ktoré prepoja európske metropoly.

Do decembra 2021 bude premávať nový nočný vlakový spoj medzi Viedňou a Parížom cez Mníchov, ďalší spojí Zürich a Amsterdam.

Vlaky medzi Zürichom a Rímom budú premávať od decembra 2022. V decembri 2023 sa spustí trasa Viedeň – Paríž, ktorá povedie aj cez Berlín a Brusel. Od decembra 2024 začnú premávať nočné vlaky medzi Zürichom a Barcelonou.

Okrem toho už aj Švédsko oznámilo, že do roku 2020 plánuje zaviesť nový medzinárodný nočný vlak do Nemecka a Belgicka. Nová trasa spojí švédske mestá s Hamburgom a Bruselom, čo umožní rýchle spojenie so strednou Európou aj Veľkou Britániou.

Nový nízkonákladový nočný vlak medzi Prahou a chorvátskym pobrežím začal premávať vlani v lete a okamžite sa stal hitom, takže dopravca zaviedol premávku na každú noc. Hneď v úvodných týždňoch sa predalo viac ako 30 000 cestovných lístkov a niektoré vlaky sa úplne vypredali. Okrem pohodlia vo vlaku láka dovolenkárov aj nízka cena lístka – 22 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky