Taliani vynašli dokonalý Covid hotel. Úplnou náhodou a už pred 30 rokmi

Odľahlé mestečká a rozľahlá panenská krajina. To nie sú kulisy hororu, ale recept na dokonalú dovolenku v časoch Covidu.

21.06.2021 07:00
debata

Už v 80. a 90. rokoch sa Taliansko stalo priekopníkom modelu cestovného ruchu známeho ako „albergo diffuso“ alebo roztrúsený hotel, píše CNN. Ide o hotel, ktorý sídli vo viacerých budovách zväčša opustenej dediny.

Už v tom čase sa totiž malé dedinky stretali s problémom vyľudňovania, obyvatelia sa sťahovali za prácou do väčších miest a svoje romantické storočné kamenné obydlia nechávali prázdne alebo predávali šikovným hotelierom, ktorí ich pretvárali na dokonalý únik pred ruchom sveta. Dediny duchov sa postupne premieňali na luxusné ubytovanie, ktoré vyhľadávali milovníci pokoja a ticha.

Aj dnešná doba praje tomuto typu hotelov. Ľudia túžia cestovať a vychutnávať si relax v lone prírody a zároveň chcú byť ďaleko od davov, kde sa môže šíriť nákaza.

Jedným z podnikateľov, ktorí ešte pred 30 rokmi objavili čaro a potenciál týchto dedín, je aj Daniele Kihlgren. Podľa CNN narazil Talian, ktorý vyrastal na severe krajiny, na stredoveké opevnení mesto Santo Stefano di Sessanio v stredotalianskom regióne Abruzzo úplne náhodou.

Nedotknutý región obklopený horami Campo Imperatore známymi ako „Malý Tibet“ mu učaroval a rozhodol sa tu usadiť a začať podnikať. Dedina v srdci kopcov si dodnes zachovala svoj kolorit – na námestí je útulná kaviareň, miestni obyvatelia vyrábajú remeselné výrobky a čašník pri podávaní miestnych pochúťok vysvetľuje, ako ich vyrábajú.

Kihlgren dnes ponúka v mestečku na vrchole hory pikniky s tradičným miestnym chlebom, syrmi, vínami, ovocím a sušeným mäsom.

V Taliansku je v súčasnosti asi 150 albergo diffuso. Počas koronakrízy takmer nič nemuseli meniť. Koncept nie je veľmi komerčný, izieb majú tieto hotelíky iba zopár. Miestnosti, ktoré sú rozložené vo viacerých domoch, sú od seba dobre izolované.

O úspešnosti tohto modelu svedčia aj rezervácie na týždne či mesiace vopred. Hostia sa tu podľa vlastných slov cítia bezpečne.

Marisa Ragi, majiteľka hotela Al Vecchio Convento Albergo Diffuso v malej dedine Portico di Romagna v severotalianskom regióne Emilia Romagna, je podľa CNN optimistická.

Aj keď predtým tvorili 90 % jej klientely zahraniční turisti, dnes do hotela prichádza viac Talianov. Spoza hraníc si ticho v dedine Portico di Romagna užívajú najmä návštevníci zo severnej Európy.

V hoteli nemajú bazén, ani saunu, ktoré by dnes aj tak predstavovali riziko šírenia nákazy. Namiesto toho ponúknu hosťom možnosť vykúpať sa v rieke, ktorá tečie cez dedinu.

Po ničivom dopade pandémie na taliansky cestovný ruch, ktorý predstavuje 13 % HDP krajiny, bude tento model ubytovania a dovoleniek pravdepodobne hrať dôležitú úlohu pri oživení odvetvia.

A aj tradičnejšie hotely sa budú zrejme musieť čiastočne prispôsobiť výzvam, ktoré priniesla éra Covidu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #hotel #koronavírus #Covid-19