Skladacie prične, lavice ako v kostole či jedlé podnosy. 5 vízií cestovania zajtrajška

Pohľad do budúcnosti lietania? Tieto dizajnové koncepty poskytujú obraz, ako by mohlo vyzerať cestovanie už onedlho.

26.06.2021 07:00
debata

Letecký priemysel je v rokoch 2020 a 2021, počas pandémie, jedným z najvážnejšie postihnutých odvetví. Lietanie však ani zďaleka nezaniklo a inovácie priestorov a využitia lietadiel prichádzajú neustále a niektoré sú mimoriadne zaujímavé, napísal portál Matadornetwork.

Vďaka novým konceptom by cestovanie mohlo byť omnoho pohodlnejšie, ale aj efektívnejšie a zodpovednejšie voči životnému prostrediu. Objavili sa návrhy od skladacích postelí až po udržateľné zásobníky na jedlo.

Ceny Crystal Cabin Awards vyzdvihujú najinovatívnejšie a najvzrušujúcejšie nápady a ich dizajnéri dostali ocenenia na virtuálnom ceremoniáli

Carmen Krause-Bösterling, projektová riaditeľka Crystal Cabin Award Association, pre CNN povedala: „Ak sa má dopyt po leteckej doprave opäť zvýšiť, sú teraz potrebné presvedčivé nápady, ktoré inšpirujú cestujúcich a dodajú im dobrý pocit, a zároveň podporia priemysel, aby reagoval na výzvy našej doby.“

Tu je niekoľko najlepších nápadov ocenených na Crystal Cabin Awards:

Loft pre vyššiu triedu vo Virgin Atlantic

Návrh bol vytvorený pre prvé lietadlo spoločnosti Virgin Atlantic A350–1000. Súčasťou je náladové osvetlenie vo vstupnej časti. Predchádzajúci bar vyššej triedy nahrádza jedinečným salónikom, kde sa môžu cestujúci prémiovej triedy počas letu zhromaždiť, napiť sa alebo večerať.

Skladacie postele pre lietadlo Flying V

Tieto skladacie postele, vyvinuté Technickou univerzitou v Delfte v spolupráci s KLM, využívajú krídlový priestor na vytvorenie spacích priční v ekonomickej triede v tomto jedinečne tvarovanom lietadle. Nová konfigurácia by umožnila trom cestujúcim ležať vodorovne. Vďaka tomuto dizajnu sú pasažieri aj batožina na svojom mieste vo vnútri krídel a sedadlá a zároveň postele by boli oveľa ľahšie, čo znižuje spotrebu paliva v lietadle.

Kabína s kaviarňou

Coffee House Cabin, ktorý vyvinula univerzita v Cincinnati v spolupráci so spoločnosťami Boeing Company a The Live Well Collaborative, je zóna, kde sa dá počas letu pracovať. Priestor ponúka vyhradené pracovné stanice a osobný priestor.

ZERO – Jedlo pre ekonomickú triedu

Tento udržateľný produkt vytvorený spoločnosťou PriestmanGoode by znížil množstvo plastového odpadu, ktorý vzniká pri letoch. Tieto ľahké a udržateľné zásobníky jedla sú vyrobené z jedlých, biologicky odbúrateľných a kompostovateľných materiálov.

Jednotka opätovného využitia vody

Tento inovatívny systém využíva vodu z umývadla na umývanie v kúpeľniach lietadla na splachovanie toalety. Tým významne znižuje množstvo pitnej vody potrebnej počas letu, čo vedie k úspore CO2 asi 550 ton ročne na jedno lietadlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietadlo