Dvojaký meter. Pre turistov v Turecku platia miernejšie opatrenia ako pre miestnych

Turisti, ktorí vyrazia na dovolenku do Turecka, sa nemusia v súvislosti s koronavírusom obávať žiadnych prísnych pravidiel. Platia pre nich miernejšie protiepidemické opatrenia ako pre miestnych. Na väčšine miest sa môžu pohybovať bez ochrany dýchacích ciest, nemusia dodržiavať zákaz vychádzania.

12.06.2021 09:00
debata

Tunajšia vláda podľa Tatiany, ktorá v krajine žije už 11 rokov a pracuje ako delegátka jednej z českých cestovných kancelárií, uvažuje, že by zrušila aj povinnosť testov pri prekročení hraníc. Zistila to spravodajkyňa ČTK na mieste.

Tureckí občania a ľudia s trvalým pobytom v Turecku musia stále nosiť chirurgické rúška vo všetkých vnútorných i vonkajších priestoroch. Zahraniční cestovatelia majú povinnosť mať zakrytá ústa a nos len vo verejnej doprave a v obchodných centrách.

Napríklad v autobusoch, ak sú dve miesta vedľa seba, musí jedno podľa delegátky Tatiany vždy zostať voľné. Tiež kapacity turistických autobusov by mali byť naplnené len na 50 percent, uviedla.

So zníženou kapacitou musia cestovatelia počítať aj v ďalších dopravných zariadeniach ako sú lanovky. Kabína lanovej dráhy na vrchol hory Tahtali 2365 metrov nad morom, neďaleko prímorského letoviska Kemer, bežne pojme 80 cestujúcich, momentálne ich vozí vždy len 40.

Ľudia musia mať vnútri nasadené rúško. Pred vstupnými turniketmi v dolnej aj hornej stanici je k dispozícii stojan s dezinfekciou. Napriek zníženej kapacite sa dnes podľa zistení ČTK turisti do lanovky zmestili, nemuseli čakať v rade na ďalšiu jazdu.

V Turecku ďalej platí nočný zákaz vychádzania. Začína sa o 22:00 a končí sa na druhý deň ráno o 05:00. V nedeľu nesmú ľudia vychádzať po celý deň. Aj toto sa ale podľa delegátky Tatiany týka len Turkov a rezidentov.

Tutirsti z EÚ, ktorí sa chcú do Turecka vypraviť, potrebujú pre vstup certifikát o negatívnom PCR teste nie starší ako 78 hodín.

Potvrdenie je potrebné mať v angličtine, vytlačené a s pečiatkou.

Podľa niektorých cestovných kancelárií aj informácií na webe českého ministerstva zahraničia by mal stačiť antigénový test vykonaný maximálne 48 hodín pred cestou.

Podľa delegátky Tatiany ale Turecko uprednostňuje PCR test, antigénové sa v krajine podľa nej vôbec nevykonávajú.

Turecká vláda však zvažuje povinnosť testov pri vstupe do krajiny zrušiť, mohlo by sa tak stať okolo 20. júna. Vládni predstavitelia budú o téme ešte len rokovať, povedala delegátka.

Test by už teraz nemal byť povinný pre tých, ktorí aspoň 14 dní pred cestou dokončili očkovanie alebo v posledných 180 dňoch prekonali chorobu Covid-19.

V Turecku, ktoré má vyše 80 miliónov obyvateľov, bolo podľa informácií tureckého ministerstva zdravotníctva k 8. júnu odhalených 6609 nových prípadov koronavírusu.

Očkovanie v Turecku je podľa delegátky Tatiany svižné, zaočkovaných je 50 percent obyvateľov. U pracovníkov v cestovnom ruchu, ktorí boli očkovaní prednostne, je to podľa nej dokonca 80 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #koronavírus