Relax a zdravie nájdete v kúpeľoch

Obľúbeným miestom na relax a na zlepšenie zdravotného stavu sú kúpele. Môžu si v nich oddýchnuť a dobiť baterky na wellness pobytoch aj rodiny s deťmi, aj pacienti po prekonaní ochorenia COVID-19.

21.06.2021 08:00
kúpele, rodina, wellnes Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Ak pacient spĺňa kritériá na poskytnutie kúpeľného pobytu podľa indikačného zoznamu, po vyplnení štandardného návrhu na kúpeľnú starostlivosť zo strany ošetrujúceho lekára a jeho schválení zdravotnou poisťovňou si môže na liečebný pobyt vybrať niektoré z viac ako desiatky existujúcich špecializovaných kúpeľných zariadení Slovenska. Pri závažnejších postcovidových komplikáciách, pre ktoré by kúpeľná starostlivosť nebola dostatočná, považujeme za najlepšie riešenie absolvovanie ústavného liečebného pobytu v Kúpeľoch Štós, v Sanatóriu Dr. Guhra Tatranská Polianka a v Sanatóriu Tatranská Kotlina,“ hovorí Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Kúpeľné pobyty sú zamerané na liečbu respiračných, obehových, nervových a pohybových ťažkostí. V prípade indikácie skupiny A hradia zdravotné poisťovne celú kúpeľnú liečbu, v prípade skupiny B ju hradia čiastočne – procedúry, lekárske vyšetrenia.

"Doposiaľ sme prijali 272 kúpeľných návrhov, z ktorých bolo 146 schválených, v 64 prípadoch čakáme na ich doplnenie. Zo schválených išlo o 143 návrhov v skupine A a tri návrhy v skupine B. Kúpeľné návrhy sa najčastejšie týkali pacientov, u ktorých po prekonaní COVID-19 s ťažkým priebehom pretrvávajú respiračné ťažkosti a obmedzujú ich denné aktivity,“ ozrejmuje Matej Štepiansky, hovorca poisťovne Dôvera.

V najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovni prijali do začiatku júna 578 návrhov na kúpeľnú starostlivosť, v skupine A ich bolo 563, v skupine B 15, schválených bolo doposiaľ 392 návrhov. "Najčastejšie požiadali o pobyt v kúpeľoch pacienti s dýchacími ochoreniami,“ dodáva hovorca Matej Neumann.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele