10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné

Pozrime sa na 10 vecí, ktoré Chorváti robia, no turistom pripadajú zvláštne.

15.09.2021 07:00
chorvátsko, dubrovník, pláž Foto:
Chorvátsko milujeme, ale poznáme aj tamojšie zvyky? Ilustračné foto.
debata (7)

Kultúra kávy

Chorváti milujú kávu a vyhradzujú si na ňu čas, niekedy aj hodiny. Svoju kávovú kultúru berú veľmi vážne. Doma si robia tureckú kávu, vonku pijú taliansku. Všetky musia byť silné, niektorí Chorváti si do nich pridávajú cukor a mlieko, žiadne príchute a ďalšie sladidlá však u nich neprejdú, píše Total Croatia.

Rakija vyrieši všetko

Rakija sa v Chorvátsku považuje za magické riešenie na akékoľvek problémy. Bolí ich hrdlo? Majú horúčku? Majú zlomené srdce? Zrania sa? Všetko sa dá dokopy s rakijou.

Rodina je na prvom mieste

Podobne ako v Taliansku, aj v Chorvátsku nie je nič dôležitejšie ako rodina. Je normálne, že deti opustia rodinné hniezdo veľmi neskoro a žijú so svojimi rodičmi dlho. Väčšina mladých ľudí zároveň zostáva vo svojom rodnom meste.

Varenie s vegetou

Akákoľvek chorvátska domácnosť má v komore Podravku, univerzálna pochutina, ktorá sa hodí do polievky, hlavného jedla, všade.

Plody mora na piatok

Morské plody sa v Chorvátsku jedia najmä v piatok kvôli náboženstvu, v ktorom je zvykom vyhýbať sa posledný pracovný deň mäsu. Toto pravidlo dodržiava aj mnoho neveriacich.

Propuh

Propuh je prievan, ktorý fúka priamo cez dom, takže dvere a okná sa okamžite zatvárajú. Chorváti ho nemajú radi, pretože z neho môžu ochorieť.

Jedia všetko

Chorvátska kuchyňa je rôznorodá a v regionálnych jedlách ponúka najčerstvejšie výrobky. Menu sa podľa sezóny a regiónu líšia. Chorváti jedia špízy z mladej kozy, pľúc, pečene alebo sleziny, hovädzí jazyk aj žaby.

Ak to rastie, oslavuje sa to

Chorvátsko má veľa festivalov jedla a úrody. Niektoré z nich môžu znieť hlúpo, ale Chorváti berú svoje rastliny vážne. Majú tu festivaly levandule, fazule, papriky, gaštanov…

Pravidlá sušenia vlasov

V Chorvátsku berú sušenie vlasov veľmi vážne. Vlasy sa jednoducho nemôžu nechať mokré, lebo sa z toho môže ochorieť. Chorváti nikdy dom s mokrými vlasmi neopustia, ani uprostred leta. A už vôbec nebudú sedieť s mokrou hlavou v klimatizovanej miestnosti či aute alebo pri otvorenom okne.

Dalmatínska reč

Spôsob, akým sa zdravia v Dalmácii, je jedinečný a mnoho turistov a dokonca aj samotných Chorvátov z iných častí krajiny zmätie. Citoslovcia „ee!“ alebo „ej!“ môžu znamenať mnoho vecí, od ahoj, cez dovidenia až po zloženie komplimentu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko