Portugalsko otváranie hraníc už ľutuje a priznáva veľkú chybu. Toto keby sme vedeli...

Najzápadnejšia krajina pevninskej Európy už vie, že keby neotvorila hranice zahraničným turistom, zabránila by šíreniu variantu delta Covid-19.

25.06.2021 07:00
Porto, Portugalsko, mesto, prístav, more Foto:
Porto. Ilustračné foto.
debata (1)

Portugalsko malo „konať inak“, aby sa zabránilo šíreniu delta variantu Covidu-19, citujú ministerku zdravotníctva krajiny Martu Temidovú Euronews. Portugalsko podľa nej zrejme urobilo chybu, keď otvorilo svoje hranice turistom počas troch týždňov, pretože nový, vysoko infekčný variant koronavírusu sa začal šíriť.

Temidovej vyjadrenie prišlo deň po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová skitizovala Portugalsko za to, že sa nepridalo k spoločným európskym pravidlám o cestovaní.

Ak by sme vedeli všetko, čo vieme dnes, konali by sme inak, uznala portugalská ministerka. Čas sa však už nedá vrátiť späť, dodala.

Mutácie a varianty nie sú obmedzené na konkrétne územie, varovala ďalej. O tom sme sa podľa nej presvedčili už na začiatku pandémie, keď sme si mysleli, že choroba ostane len v Číne.

Komentáre Merkelovej boli priamou kritikou rozhodnutia Lisabonu umožniť britským turistom cestovať do krajiny od polovice mája a začiatkom júna, zatiaľ čo variant delta – ktorý sa prvýkrát objavil v Indii – bol už prítomný v Spojenom kráľovstve.

EÚ nepridala Spojené kráľovstvo do zoznamu krajín, ktoré sa považujú za dostatočne bezpečné na to, aby sa im zrušili cestovné obmedzenia.

Portugalské úrady informovali, že variant delta teraz predstavuje viac ako 60 % nových prípadov Covidu-19.

Minister zahraničných vecí Portugalska August Santos Silva, naopak, obhajoval politiku svojej krajiny, poukázal na to, že občania Spojeného kráľovstva mali povolené vstúpiť do Portugalska len s negatívnym výsledkom testu na Covid-19.

Nemyslím si, že sme Britom otvorili doširoka dvere bez toho, aby sme prijali opatrenia, bráni sa minister.

Cestovanie medzi Lisabonom a zvyškom Portugalska je zakázané od minulého víkendu až do odvolania a ministerka zdravotníctva pripustila, že možno budú potrebné aj ďalšie obmedzenia.

Keď obmedzíme dopravu, kúpime si čas, aby sme mohli reagovať lepšie. To je to, čo Portugalsko teraz potrebuje, získať čas na lepšie zaočkovanie obyvateľov, povedala Temidová.

Portugalsko zaznamenáva denne okolo 1 500 nových prípadov, čo je najviac od 20. februára. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb upozornilo, že variant delta by mohol predstavovať 90 % nových infekcií koronavíru v Európe do konca augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #koronavírus #delta variant