Európske letecké spoločnosti varujú, že digitálny Covid preukaz spôsobí chaos

Plány Európskej únie ohľadne digitálneho certifikátu Covid sú stále nejasné, varoval európsky letecký priemysel.

01.07.2021 07:00
cestovanie, dovolenka, turista, kufor, mobil,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najväčšie letecké spoločnosti a letiská na starom kontinente vyjadrili obavy, že cestujúci budú musieť čakať v dlhých radoch, pokiaľ krajiny nebudú navzájom lepšie koordinovať zavedenie tohto osvedčenia, informuje Euronews.

Varovný list vedúcim predstaviteľom EÚ podpísali letiskové skupiny ACI Europe, ako aj zastupiteľské orgány leteckých spoločností A4E, IATA a ERA.

Overovanie certifikátu spôsobí meškania a neumožní hladké a rýchle cestovanie v EÚ, píše sa vo vyhlásení. S nárastom objemu dopravy v nasledujúcich letných týždňoch rastie podľa leteckých spoločností riziko chaosu na európskych letiskách.

Duplicitné kontroly a nedostatok overovacích nástrojov leteckých spoločností budú mať za následok zbytočné rady na letiskách a predĺžia sa lehoty na spracovanie, varuje list.

Digitálny cestovný systém EÚ COVID-19 má vstúpiť do platnosti vo 1. júla a má umožniť občanom únie ľahší prechod cez hranice.

Osvedčenie bude obsahovať dôkaz, že osoba bola buď zaočkovaná proti COVID-19, má negatívny výsledok testu alebo sa zotavila z vírusu.

Minimálne 16 krajín vrátane Islandu, ktorý nie je členom EÚ, už systém začalo používať.

Zástupcovia leteckého priemyslu však vyzvali vedúcich predstaviteľov únie, aby „zosúladili“ vydávania osvedčení, aby sa tak letiská mohli vyhnúť zmätkom pri odbavovaní cestujúcich. Problémom je, že v EÚ platí najmenej 10 rôznych stratégií pri vydávaní preukazov.

Vo vyhlásení sa tiež píše, že množstvo zdravotných údajov spracovávaných leteckými spoločnosťami by malo byť obmedzené.

Podľa agentúry EUROCONTROL bola osobná doprava v rámci siete európskych letísk začiatkom júna stále o 77 % nižšia v porovnaní s úrovňou pred pandémiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #letecké spoločnosti #covid pas