Tóno Brtko sa vráti do Sabinova. Mesto dostane sochu hlavnej postavy Obchodu na korze

V apríli uplynulo päťdesiatpäť rokov, odkedy odovzdal legendárny Gregory Peck sošku Oscara za najlepší cudzojazyčný film režisérovi Jánovi Kadárovi. V Sabinove, kde sa film Obchod na korze nakrúcal, inštalujú 13. augusta sochu Tóna Brtka, hlavnej postavy, ktorú jedinečne stvárnil Jozef Kroner.

06.07.2021 12:00
debata (35)

Snímka získala 17 zahraničných ocenení, no jej tvorcovia zažili trpké chvíle. Po invázii sovietskych vojsk do Československa emigroval Ján Kadár do USA a film skončil v trezore. Autor scenára Ladislav Grosman emigroval do Izraela a pre odchod do Ameriky sa rozhodla aj predstaviteľka titulnej ženskej úlohy Ida Kamińska.

"Pôvodný obchod už v Sabinove nestojí, zbúrali ho v sedemdesiatych rokoch, na jeho mieste neskôr vznikla mestská tržnica,“ hovorí Juraj Vrábel ml., historik a hovorca mesta Sabinov. Film a všetko čo s ním súvisí, je jeho srdcová záležitosť.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

"Zaujal ma ešte v detstve, najprv len preto, že sa nakrúcal v Sabinove. V televízii ho nevysielali, videokazety neboli a ani my sme doma video nemali. Celý som ho videl prvý raz v roku 1994 u známeho, ktorý ho natočil na kazetu. Hľadal som ulice a porovnával, kde sa ktorá scéna nakrúcala a ako sa mesto zmenilo. Páčilo sa mi, ako vyzeralo vo filme, malo nádych niečoho krásneho, starožitného. O dva roky som sa začal zaujímať aj o reálie prvej Slovenskej republiky, ktorá je doteraz zo všetkých tém, ktoré profesijne skúmam, u mňa na prvom mieste. Fascinuje ma, že film natočili u nás a zároveň je spojený s mojím najobľúbenejším historicky skúmaným obdobím,“ dodáva.

Zábery zo zákulisia filmu patria k vzácnym... Foto: zo súkromnej zbierky J. Vrábela
Obchod na korze, Zábery zo zákulisia filmu patria k vzácnym dobovým pamiatkam.

Unikátny filmový chodník

Hrdí Sabinovčania nenechávajú slávny film zapadnúť prachom a pripomínajú si ho aj nevšedným interaktívnym filmovým chodníkom. "Rozhodol sa ho vytvoriť Tomáš Miščík. Prostredníctvom filmových tabuliek na zemi vo forme QR kódu si môžu po načítaní konkrétnej scény návštevníci mesta sprítomniť konkrétny dej filmu, nakrúcaný na tom mieste, kde stoja. Keďže film poznám naspamäť, venujem sa mu takmer tridsať rokov, vytýčil som presné miesta, kde vznikla tá-ktorá konkrétna scéna,“ hovorí Vrábel.

K chodníku onedlho pribudne v Sabinove ďalšia pamiatka na film. Výtvarník Juraj Karniš vytvoril sochu Tóna Brtka, hlavnej postavy filmu, ktorú v meste inštalujú 13. augusta.

Bronzový odliatok bude stáť na korze, pred replikou filmového obchodíka Rozálie Lautmanovej.

Juraj Karniš vytvoril aj pamätnú tabuľu k filmu, ktorou sa mesto hrdí od roku 2004. Pred piatimi rokmi si Sabinovčania pripomenuli slávny film odhalením napodobeniny sochy Oscara v parku v centre mesta.

Zábery zo zákulisia filmu patria k vzácnym... Foto: zo súkromnej zbierky J. Vrábela
Obchod na korze Zábery zo zákulisia filmu patria k vzácnym dobovým pamiatkam.

Doma film slávu nezožal

Obchod na korze režíroval Ján Kadár s Elmarom Klosom. Kým Kadár sa pri nakrúcaní venoval viac hercom, Klos sa sústreďoval na prácu so scenármi a v strižni.

Film, ktorý ukazuje temné obdobie našich národných dejín, ocenil celý svet, no vtedajšie slovenské stranícke špičky ho neprijali, lebo podľa nich bagatelizoval Slovenské národné povstanie. Aj preto sa nakrúcania chopil pražský Barrandov.

Stolárovi Tónovi Brtkovi prihrá švagor, veliteľ Hlinkovej gardy, skrachovanú židovskú galantériu vdovy Rozálie Lautmanovej a on, hoci chce zostať statočným človekom, nakoniec spôsobí jej smrť.

Na úspechu filmu sa výrazne podieľali herci, okrem Jozefa Kronera a Idy Kamińskej aj František Zvarík, Hana Slivková, Martin Hollý, Martin Gregor, Alojz Kramár a mnohí ďalší.

Obchod na korze uviedli opätovne do kín v marci 1989, v roku 2017 ho digitálne zreštaurovali a slávnostne ho premietli 1. júla 2017 na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Obchod na korze #Sabinov #Leto s Pravdou