Najpestrejší región Európy? Dolné Rakúsko. Spoznajte ho

Dolné Rakúsko je jedným z dvoch rakúskych regiónov, ktoré hraničia so Slovenskom. Na severovýchode si cez hranicu pomyselne podáva ruku s Trnavským aj Bratislavským krajom, takže Slováci z týchto regiónov sa sem dostanú jednoducho a rýchlo.

07.07.2021 12:00
hrad Liechtenstein, Rakúsko Foto:
Liechtenstein sa vypína na východnom výbežku Viedenského lesa.
debata

Sloganom Dolného Rakúska, turisticky obľúbeného regiónu, je „Prekvapivo svieži“. Slovné spojenie vôbec neklame, tamojší rozmanitý kraj ponúka pestrú paletu tajomných lužných lesov, šírych stepí a lúk, azúrových jazier, dramatických roklín a pahorkatín, bodrých riek aj zradných močiarov. Nikde inde v Európe nie je na takom malom priestore harmonicky pohromade toľko typov krajiny.

Najlepšie si všetky pozoruhodnosti vychutnáte zo sedla bicykla, Dolné Rakúsko je popretkávané sieťou dobre udržiavaných a značených cyklociest. Samotné šliapanie do pedálov však skvele ozvláštnia zastávky a prehliadky zaujímavých miest.

Jedinečný Liechtenstein

Neďaleko obce Maria Enzersdorf, ktorá je súčasťou južného predmestia Viedne, sa na skale vo výške asi 300 metrov, na východnom výbežku Viedenského lesa v prírodnom parku Föhrenberge, vypína unikátny hrad Liechtenstein. Medzi rakúskymi hradmi a zámkami je unikátny, v tamojšom regióne bol ako jediný rodovým sídlom kniežat.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

V roku 1130 ho postavil Hugo Liechtenstein a bol súčasťou ochrannej línie proti nepriateľom, ktorých nájazdy sa očakávali z východu. Rodine patril až do roku 1295 a od názvu hradu sa odvodzuje aj meno šľachtického rodu, podľa ktorého sa zasa volá moderné Lichtenštajnské kniežatstvo. Medzi ďalšie slávne stavby tejto rodiny patria napríklad aj české zámky Valtice a Lednice.

Od 14. storočia mal hrad Liechtenstein vďaka manželským zmluvám rôznych majiteľov, vlastnili ho aj Habsburgovci či Matej Korvín. Majetkom pôvodnej rodiny sa stal znova v roku 1807 a Liechtensteinovci ho vlastnia doposiaľ.

Hrad v 13. až 15. storočí niekoľkokrát rozširovali, kamene na stavbu pritom získavali zo starobylého rímskeho kameňolomu pri obci Sankt Margarethen. Pravdepodobne práve podľa tohto typicky bieleho kameňa hrad pomenovali – lichten Stein totiž znamená svetlý kameň.

Dnes je hrad, ktorý má tvar obrannej veže s kaplnkou, premenený na múzeum. Jeho jedinečná architektúra, ktorá zahŕňa románsky a historický štýl, sa dočkala obnovy do pôvodného stavu.

Sprevádzané prehliadky pred vami odhalia staré tradície a internetová stránka hradu sľubuje aj nečakané prekvapenia. Jedným z nich je určite aj nádherný výhľad na Viedeň.

Vstup do hradu je pre aktuálnu pandemickú situáciu možný len po registrácii. Vstupné pre dospelých je 10 eur, pre deti sedem, rodiny majú podľa počtu členov zvýhodnené vstupné 20 alebo 28 eur.

Hrad postavil začiatkom 11. storočia Henrich I.... Foto: SHUTTERSTOCK
zrúcanina hradu Mödling, Rakúsko Hrad postavil začiatkom 11. storočia Henrich I. z Mödlingu ako vdovské sídlo.

Čierna veža aj sídlo vdovy

Medzi ďalšie stavby z „dielne“ Liechtensteinovcov patrí aj tajomná Čierna veža, Schwarzer Turm, pri dolnorakúskom meste Mödling, postavená začiatkom 19. storočia na mieste predošlej strážnej veže.

Po krátkom, asi 20-minútovom výstupe pôvabnou skalnou scenériou, sa popri niekoľkých jaskyniach ocitnete pred zrúcaninou, z ktorej je zaujímavý výhľad na okolie.

Nad údolím mesta Mödling, len kúsok od hradu Liechtenstein, sa vo výške 259 metrov týči zrúcanina hradu Mödling, ktorá je tiež súčasťou prírodného parku Föhrenberge.

Hrad postavil začiatkom 11. storočia Henrich I. z Mödlingu ako vdovské sídlo pre Theodoru, neter byzantského cisára Manuela I. Neskôr bol sídlom jednej z vedľajších vetiev Babenbergovcov. Staré záznamy prezrádzajú, že to bol v 12. storočí jeden z najväčších hradov v Rakúsku.

Hradní páni sa nezaplietali do vojen, venovali sa radšej umeniu. V roku 1556 ich príbytok po údere blesku úplne vyhorel a odvtedy len chátral. Napriek tomu sa stal obľúbeným turistickým cieľom, z rozvalín je pekný výhľad na mesto Mödling.

Medzi ďalšie stavby z... Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna veža, Rakúsko Medzi ďalšie stavby z "dielne" Liechtensteinovcov patrí aj tajomná Čierna veža.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Leto s Pravdou