Piešťany: Romantika ako pri mori

Kúpele a kúpalisko, jazerá, vážske Prúdy, ale aj rôzne atrakcie. Piešťany svojou atmosférou pripomínajú prímorské mestečko a sú ideálnou dovolenkovou destináciou pre rodiny s deťmi. Patria totiž aj k najteplejším a najslnečnejším miestam na Slovensku.

08.07.2021 12:00
plachetnice sĺňava Foto:
Plachetnice na Sĺňave.
debata (1)

„Piešťany a okolie sú dôkazom toho, že nemusíte precestovať pol sveta, aby ste zažili skvelú dovolenku so všetkým, čo od nej čakáte – so slnkom, s vodou, s relaxom, so športovými možnosťami a, samozrejme, s kúpeľmi,“ hovorí Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Kúpeľný ostrov ponúka všetko, čo človek na oddych potrebuje. Priamo nad liečivými prameňmi stojí Hotel Thermia Palace, spojený s kúpeľným domom Irma. Hostia si tu môžu dopriať vyše 60 procedúr, ale aj relaxovať pri hotelovom bazéne.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Pre rodiny s deťmi je ideálny hotel Splendid s bazénom, ale aj s piesočnou plážou. Pokiaľ chcete len tak leňošiť pri bazéne, a navyše v areáli kultúrnej pamiatky, zájdite na termálne kúpalisko Eva, ktoré ponúka 50-metrový, pokojový aj detský bazén.

Teplota vody sa pohybuje okolo 27 °C, v pokojovom bazéne až 34 až 38 °C. V areáli plnom stromov a zelene nájdete aj trávnatú plochu vhodnú na kriket a ihrisko na plážový volejbal.

Kúpalisko Eva. Foto: REZORT PIEŠŤANY
bazén, kúpalisko Eva Kúpalisko Eva.

Windsurfing, bicykle, korčule i zvieratá

Ak túžite po romantike, idylickejšie miesto, ako je vodná nádrž Sĺňava, nenájdete. Je súčasťou vodného diela Drahovce-Madunice a rozprestiera sa medzi Piešťanmi a Drahovcami na ploche 4,3 štvorcového kilometra.

Vznikla v rokoch 1956 až 1959 na mieste mŕtvych riečnych ramien, lužných lesov a nív, názov dostala vďaka vysokému počtu slnečných dní v Piešťanoch. Z mesta sa k nej pohodlne dostanete aj na bicykli.

„Okolo vodnej nádrže vedie 12-kilometrový asfaltový Kolookruh, ktorý slúži cyklistom, korčuliarom aj chodcom. Na pravej strane Sĺňavy vás Kolookruh dovedie k Lodenici a ďalej k Eko Parku Piešťany, kde si prídu na svoje rodičia aj deti. Je tu kontaktná zoo s možnosťou prejsť sa medzi zvieratami a nakŕmiť ich, dá sa tu aj člnkovať,“ približuje možnosti oddychu Tatiana Nevolná.

Na druhej strane Sĺňavy v Ratnovskej zátoke sa dá opaľovať, kúpať, je tu areál vodných športov. V blízkosti prírodného kúpaliska sa nachádzajú dva autokempy a niekoľko penziónov.

Lodenica je zas veľmi obľúbená lokalita domácich aj návštevníkov mesta, kde je možnosť vyskúšať si vodné športy – kajak, paddleboard, jachty alebo windsurfing. Atmosféra je tu ako pri mori. Súčasťou areálu je detské ihrisko.

Vyhliadková plavba loďou Trajan po Sĺňave. Foto: REZORT PIEŠŤANY
loď, Sĺňava Vyhliadková plavba loďou Trajan po Sĺňave.

Akupresúra na pláži

Zážitok ponúka aj vyhliadková plavba loďou Trajan po Sĺňave. Cestovný poriadok nájdete v prístavisku vedľa Kolonádového mosta. Vybrať si môžete dva okruhy – krátky a dlhý. Krátky okruh trvá 50 minút a zavedie vás k Vtáčiemu ostrovu a späť.

Počas dlhého okruhu, ktorý trvá 75 minút, oboplávate Vtáčí ostrov, odtiaľ budete pokračovať cez Ratnovskú zátoku k Drahovskej hati k Rybárskemu dvoru a späť k nástupnému miestu.

Ak chcete zažiť typickú atmosféru, ktorú si užívajú domáci, vyhľadajte štrkovú pláž v miestnej časti Piešťan Bodona – Prúdy. Nie sú tam žiadne bufety, príjazdová cesta je samý výmoľ a prach, ale príroda a voda stoja za to.

Kolonádový most. Foto: Dreamstime
Piešťany, Váh, most, Kolonádový most.

Vážska voda je tu plytká, rýchlo tečúca a čistá a dá sa tu spúšťať brodom niekoľko metrov. Naspäť proti prúdu sa šliape po kameňoch, čo je skvelou akupresúrou.

Ak máte ešte stále pocit, že ste, pokiaľ ide o kúpanie, nezažili všetko, kúsok od Piešťan nájdete jazero Horná Streda s krásnou tyrkysovo zelenou vodou. Vzniklo ťažbou štrku.

Prístup k nemu je od Hornej Stredy alebo z hlavnej cesty od Piešťan za letiskom, prípadne bicyklom po asfaltovej ceste pozdĺž kanála Váhu. Západný breh má upravené trávnaté pláže, športoviská a sezónne fungujúce stánky s občerstvením.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Leto s Pravdou