Čarovný Súľov hostil aj Pacha

Majestátne Súľovské skaly sú na filmové kamery zvyknuté. Videli už Perinbabu, Sokoliara Tomáša, bojoval tam Marco Polo a určite sa aj ony, tak ako diváci, zabávali i na výčinoch slávneho Pacha, hybianskeho zbojníka.

13.07.2021 12:00
Súľov, súľovské skaly Foto:
Súľovské skaly sú na turistiku stvorené.
debata (2)

Skalné útvary ako Gotická brána, Súľovský hrad, Šarkania diera či Skalné mesto, ale aj vrch Žibrid, Štefánikova vyhliadka alebo Roháčske sedlo. Keď sa domácich opýtate, kam by pozvali turistov, zahrnú vás mnohými lákadlami.

„Naozaj ťažko povedať, na čo sme hrdí, celá naša obec je krásna lokalita,“ hovorí Soňa Smatanová z obecného úradu Súľov-Hradná.

Nádherné kulisy

Filmový štáb druhej série televízneho seriálu Marco Polo si pred pár rokmi tiež rozložil svoje stany pod Súľovskými skalami. Nádherná scenéria dostala vtedy prednosť pred nakrúcaním na Novom Zélande.

"Nakrúcali sa u nás mnohé filmy a rozprávky, či už Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš, a veľa našich občanov aj účinkovalo vo filme Otec,“ dodáva Smatanová.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Perinbaba patrí už dlhé roky k najobľúbenejším rozprávkam. Scéna, v ktorej Jakubko tajne opustil Perinbabin príbytok a odišiel do sveta ľudí, sa nakrúcala pri štrnásť metrov vysokom Hlbockom vodopáde, známom aj pod menom Súľovský. Dovedie vás k nemu zelená turistická značka zo sedla pod Roháčom smerom do obce Hlboké nad Váhom.

Súľovské skaly sú prírodný skvost s bielymi špicatými skalami, ktoré vytvárajú pôsobivé bralá, ihly, homole, ale i skaly v tvare postáv či živočíchov. Malé prevýšenia a krátke vzdialenosti sú výborná kombinácia aj pre menej fyzicky zdatných turistov alebo rodiny s deťmi.

Cez Súľovské skaly vás prevedie stredne náročný náučný chodník s informačnými tabuľami, začína sa a aj končí v obci Súľov-Hradná. Súľovské skaly sú národná prírodná rezervácia.

Múry Hričovského hradu si pamätajú mnohých... Foto: SHUTTERSTOCK
Hričovský hrad Múry Hričovského hradu si pamätajú mnohých pánov, medzi nimi aj Matúša Čáka.

Vyberte sa na hrady

Súľovské skaly ukrývajú aj pozostatky múrov a hradnej veže Hričovského hradu. Patrí k najstarším na Slovensku. Uvidíte z neho skalu Kamenný mních i pôsobivú Hričovskú skalnú ihlu.

Na hrad sa dostanete z Hričovského Podhradia náučným chodníkom, ak máte radi dlhé prechádzky, začnite v Súľove-Hradnej. Hričovský hrad považovali za najťažšie prístupný v oblasti Považia.

Povesť nedobytného mal Súľovský hrad. Pôvodne ho postavili ako pevnosť približne v 15. storočí, postupne sa rozrastal, no v 18. a 19. storočí ho poškodili silné zemetrasenia. K zvyškom jeho múrov a základov patrí viacero povestí.

V Šarkanej diere drak nebýval. Foto: SHUTTERSTOCK
Súľovské skaly V Šarkanej diere drak nebýval.

Vezmite si bicykle

Legendy sú spojené aj s ďalším atraktívnym miestom – Šarkaňou dierou. Hoci by si niekto neznalý, rozprávky milujúci podľa názvu mohol myslieť, že tu žil drak, žiadne takéto stopy sa v nej nenašli.

Domov tam však určite mal dnes už vyhynutý druh jaskynného medveďa a ľudia v čase mladšej kamennej doby. Ak ste na Šarkaniu dieru zvedaví, dostanete sa k nej počas túry na vrch Brada.

K najkrajším miestam na výlety v Súľovských vrchoch patrí Žibrid, s nadmorskou výškou 867 metrov.

Inde takýto budzogáň neuvidíte. Foto: SHUTTERSTOCK
Súľovské skaly Inde takýto budzogáň neuvidíte.

Zo Súľova-Hradnej vás povedie žltá turistická značka cez sedlo Patúch a zelená do kopca. Ak cestou späť zamierite do Rajeckých Teplíc, uvidíte nezvyčajný skalný útvar – Stratený budzogáň.

V oblasti Súľovských vrchov si prídu na svoje aj cyklisti. Pre rekreačných sú určené krátke trasy s minimálnym prevýšením, napríklad Podhorie – križovatka trás, Sedlo pri kríži – Bodiná alebo Súľov – Vrchteplá.

Skúsenejším cyklistom možno odporučiť vyše 15 km dlhé trasy smerujúce z Podhoria do Malej Čiernej a z Predmiera do Zbyňova.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Súľovské skaly #Leto s Pravdou