Neziderské jazero: Pláž, bosorky aj najväčší zábavný park

Poznáte tie romantické fotky z Neziderského jazera – na konci dreveného móla sa týči bielo-červený páskovaný maják a okolo neho to priam dýcha prímorskou atmosférou? Presne také si môžete spraviť po štyridsiatich minútach cesty zo Slovenska, ak sa vyberiete do rakúskeho Podersdorfu am See.

14.07.2021 12:00
maják, Podersdorf am See, Neziderské jazero,... Foto:
Na konci móla sa týči bielo-červený maják a okolo neho to dýcha prímorskou atmosférou.
debata

Mestečko, ktoré sa rozprestiera na brehu najväčšej vodnej plochy v Rakúsku, je skvelý východiskový bod jednodenného výletu.

Neziderské jazero zasahuje až do Maďarska, no z väčšej časti sa rozprestiera na juhu rakúskej spolkovej krajiny Burgenland a môže sa pochváliť hneď niekoľkými unikátmi – je mierne slané a veľmi plytké, jeho maximálna hĺbka je dva metre, priemerná meter a pol. Aj vďaka tomu má v letných mesiacoch teplotu až 30 stupňov.

Jazero je pozostatkom prehistorického oceánu Tethys a môže sa pochváliť prívlastkom jedno z dvoch stepných jazier v Európe. To druhé je maďarský Balaton. Pre Neziderské jazero je typické, že je takmer celé dookola obrastené trstinou, ktorá komplikuje prístup k vode.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Celá paleta pohybu

Pri Podersdorfe je šašiny najmenej, a tak nie div, že práve tam nájdete najkrajšiu pláž s heslom Jazero, kam až oko dovidí. Tamojšie kúpalisko sa rozkladá na ploche pätnásť trávnatých hektárov, okraj vody je lemovaný jemnými kamienkami po celej dĺžke takmer jeden a pol kilometra.

Dno sa ďalej od brehu postupne zmení na piesčité, voda, hoc nie priezračná, stále siaha po kolená, takže je ideálna pre deti.

Pri Podersdorfe nájdete najkrajšiu pláž... Foto: SHUTTERSTOCK
Podersdorf am See, pláž, Neziderské jazero, Rakúsko, kúpanie, voda, leto Pri Podersdorfe nájdete najkrajšiu pláž Neziderského kazera.

V severnej časti kúpaliska si prídu na svoje milovníci vodných aj suchozemských športov. Je tam škola surfovania, plachtenia aj kitesurfungu, na ktoré sú tam vďaka veterným podmienkam ideálne predpoklady. Nájdete tam aj ihriská na plážový volejbal, vybavenie na stolný tenis aj minigolf.

Južná strana zasa patrí rodinám s deťmi, najmenších potešia trampolíny, vodné ihrisko a ďalšie atrakcie. Vstupné na pláž je 5,4 eura pre dospelého, deti od 6 rokov platia 2,1 eura.

Za návštevu stojí aj samotný Podersdorf am See, ktorý je známy svojím chodníkom slávy. Ten však nie je venovaný hereckým hviezdam, kraľujú mu športové osobnosti, majstri sveta a víťazi cyklistických pretekov Tour De France či Vuelta.

Krotké vtáky, kolotoče, ježibaby

Päť kilometrov severne od Podersdorfu sa rozprestiera Národný park Neziderské jazero – Seewinkel, ktorý je zapísaný na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Na malom území sa tam dá spozorovať vyše 340 vtáčích druhov. Operence sú na ľudí zvyknuté, a tak nie sú plaché a dovolia vám nahliadnuť do svojich životov a zvykov.

Rust – mestečko bocianov a lahodného vína. Foto: SHUTTERSTOCK
Rust, Rakúsko Rust – mestečko bocianov a lahodného vína.

Z Podersdorfu sa môžete previezť po jazere trajektom na opačnú stranu, do Rustu – mestečka bocianov a lahodného vína.

Jedno z najmenších miest v Rakúsku zaujme farebnými meštianskymi domami aj Rybím kostolom. Len na skok od Rustu nájdete Familypark, najväčší zábavný park Rakúska.

Je plný kolotočov, húsenicových dráh, je tam vodný svet aj živé rozprávkové postavy. Aktuálne sa vstupenky musia kupovať vopred on-line, stoja 27,5 eura, v cene je zahrnutý neobmedzený počet jázd.

Keď sa vám po divokej jazde zažiada opäť trocha prírody, zamierte pár kilometrov severne, k Hölzlsteinu, pravekému morskému útesu. Vápencový útvar vysoký 157 metrov pochádza z doby, keď bola oblasť ešte pod úrovňou mora.

Hovorí sa, že skala bola kedysi posvätným miestom. Žili tam vraj čarodejnice, z ktorých jedna sa zaľúbila do miestneho muža. Láska sa neskončila šťastne, nešťastnica sa premenila na kozu. Dnes sa pri Hölzlsteine elixíry nevaria, ale turisti obľubujú široký výhľad doďaleka a trénujú tam horolezci.

Hölzlstein je praveký morský útes. Foto: SHUTTERSTOCK
Hölzlstein, skala, Rakúsko, príroda, lúka Hölzlstein je praveký morský útes.

Do prehistorického sveta

Ak okrem legiend zatúžite aj po skutočnej histórii, navštívte Medvediu jaskyňu na severnom okraji jazera. Nálezy kostí ukazujú, že v kvapľovej jaskyni žili už pred dvadsaťtisíc rokmi nosorožce, levy a medvede.

Pred osemtisíc rokmi sa stala útočiskom ľudí. Vstup do prehistorického sveta je možný s negatívnym covid testom, zaočkovaným alebo zotaveným. Dospelí zaplatia 5 eur, deti 3 eurá.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neziderské jazero #Leto s Pravdou