Šli by ste na nudapláž? Štvrtina Slovákov áno. Kde sa môžete vyzliecť?

Mnoho Slovákov sa nudistickým plážam nevyhýba, avšak nie každá krajina je odhaľovaniu tiel naklonená. Pre tým, než zvlečiete plavky, si dobre overte, ktoré miesta sú tie pravé a ako sa tam správať.

18.07.2021 07:00
plavky, pláž, more, leto, piesok, kúpanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kúpanie bez plaviek je pre niektorých ľudí nepredstaviteľné, pre iných je to zasa ten najlepší spôsob, ako si užiť chvíle na slnku a pri vode.

Trend odhalených tiel je stále diskutovanejšou témou po celom svete a každá krajina voči nemu zaujíma vlastný postoj či dokonca právne regulácie. Ako to vyzerá vo svete a ako sa na opaľovanie bez plaviek pozerajú Slováci?

Kde áno a kde v žiadnom prípade?

Čo sa týka Európy, vo väčšine krajín je nudizmus bezproblémovou aktivitou a cestovatelia majú na výber z mnohých nudistických pláží.

Avšak existujú výnimky. Napríklad Malta, ktorá aj napriek tomu, že patrí medzi obľúbené prázdninové destinácie, nudizmu naklonená nie je. Dokonca aj opaľovanie „hore bez“ je na Malte nelegálne.

To isté platí v Albánsku, kde je akékoľvek odhaľovanie sa na verejnosti nezákonné. Podobne sú na tom aj Rusko či Bielorusko.

Ďalšie európske štáty sú na pomyselnej škále konzervativizmu niekde uprostred. Napríklad Fínsko je krajinou paradoxu – nudizmus nie je nezákonný, ale ľudia sa nemôžu opaľovať na pláži bez plaviek, hoci v saunách je nahota rozšírená.

Na Slovensku je kúpanie bez plaviek povolené a nájdeme tu aj niekoľko nudistických pláží.

V prípade Ázie a Afriky je situácia o niečo komplikovanejšia vzhľadom na náboženské a politické pozadie týchto regiónov.

Napríklad na Maldivách, ktoré patria k najobľúbenejším destináciám a tento rok zvíťazili v súťaži Kiwi.com o najlepšiu pláž sveta, je prísne zakázané opaľovanie bez plaviek a nahota všeobecne.

Rovnaké pravidlá platia na Srí Lanke, Filipínach, v Malajzii alebo v Indii. Prekvapením nie je ani nekompromisný postoj Číny, Saudskej Arábie či Spojených arabských emirátov.

Na druhej strane v Izraeli opaľovanie bez plaviek nezákonné nie je a v krajine nájdete aj nudistické pláže.

V Afrike sa opaľovanie a kúpanie bez plaviek neodporúča, existuje však niekoľko výnimiek – napríklad súkromné hotelové pláže na Seychelách alebo na Mauríciu, kde je povolené slnenie „hore bez“.

Plavky najradšej odhadzujú muži po tridsiatke

Nedávny prieskum spoločnosti Kiwi.com, ktorý vznikol v spolupráci agentúrou STEM/MARK odhalil, že takmer štvrtina Slovákov má k nudizmu pozitívny postoj, pričom v tejto skupine mierne prevažujú muži.

Čo sa týka veku, nudapláže sú najobľúbenejšie u ľudí po tridsiatke, vo veku 30–44 rokov. Len malé percento ľudí vo veku od 45 do 59 rokov by navštívilo nudapláž.

Celkovo 51 % Slovákov uviedlo, že sa nudaplážam skôr vyhýba, avšak téma na Slovensku nie je tabu a mnoho ľudí navštevuje miestne nudistické pláže.

Pravidlá nudapláží

Pri návšteve nudapláže je vhodné dodržiavať písané aj nepísané pravidlá. V prvom rade by ste sa mali uistiť, že sa naozaj nachádzate v určenej nudistickej oblasti a mali by ste sa zdržiavať vo vyhradenom priestore pláže.

Ak ste na správnom mieste, čo najskôr sa zbavte vlastnej nesmelosti aj oblečenia.

Základné pravidlo nudistických pláží znie: nezízať na ostatných. Okrem toho, že je to neslušné, uprené pohľady sú na nudistických plážach skutočne červenou čiarou.

To isté platí pre fotografovanie a natáčanie, aj keď chcete zachytiť len krajinu či prírodné scenérie. Preto radšej nechajte telefóny a fotoaparáty doma a užívajte si pláž bez zbytočného rozptyľovania.

Veľmi užitočnou a často opomínanou radou na záver je dávať si pozor na slnečné lúče, najmä pokiaľ ide o časti tela, ktoré nie sú na slnko príliš zvyknuté.

debata chyba
Viac na túto tému: #nudapláž