Bratislava ponúka nepoznané miesta. Nakrúcali sa tu slovenské filmy aj americké trháky

Pri vymenúvaní filmov, ktoré sa nakrúcali v Bratislave, by si prišli na svoje pamätníci i obdivovatelia hollywoodskych hviezd. Komédia Šťastie príde v nedeľu s populárnym Antonom Mrvečkom, Františkom Dibarborom či Ivanom Mistríkom, hudobná lovestory Fontána pre Zuzanu, ale napríklad i americké trháky a mnohé ďalšie nesú so sebou kulisy mesta na Dunaji.

20.07.2021 12:00
debata
Baroková záhrada na Bratislavskom hrade. Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava, Bratislavský hrad, záhrada Baroková záhrada na Bratislavskom hrade.

Obrovský záujem pred vyše dvadsiatimi rokmi vyvolal v uliciach mesta George Clooney a Nicole Kidmanová v hlavných úlohách akčného filmu Peacemaker, postavu bývalej ruskej primabaleríny v službách ruskej tajnej služby si u nás zahrala v špionážnom filme Červená volavka Jennifer Lawrencová.

Július Buday z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu na otázku, čo by mal návštevník Bratislavy určite vidieť, hovorí: "Predovšetkým by si mal na návštevu nášho hlavného mesta rezervovať minimálne 72 hodín. Bratislava totiž nie je len centrum, ktoré možno prejsť za pár hodín. Pokiaľ ide o konkrétne odporúčania, závisia od preferencií turistu. Bratislava má čo ponúknuť milovníkom histórie, umenia, architektúry, ale aj adrenalínu či bicyklovania,“ dodáva. Potvrdzuje to aj populárna skupina S hudbou vesmírnou, ktorá návštevníkov vo svojom hudobnom klipe pozýva pozrieť si Bratislavu za 72 hodín.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Baroková záhrada ako pre MáriuTeréziu

To, čo turisti v slovenskej metropole vyhľadávajú, záleží aj od toho, či už v Bratislave boli, alebo sú v nej po prvýkrát. "Mnohí dnes už aj v mestách vyhľadávajú okrem pamiatok a atrakcií aj zeleň. Aj preto sme vytvorili kampaň Zelená Bratislava,“ hovorí J. Buday.

V jej rámci môžete objaviť i najznámejšie bratislavské mestské parky a záhrady. V nich si môžete dať prestávku po objavovaní turistických atrakcií mesta.

Ich história siaha až do 18. storočia a Bratislava sa môže pýšiť aj najstarším verejným parkom v strednej Európe – Sadom Janka Kráľa.

Medzi najnovšie patrí Baroková záhrada Bratislavského hradu, postavená podľa návrhu architekta Márie Terézie.

Jedna z najobľúbenejších rekreačných lokalít na výlety pre celé rodiny je Železná studienka, exotické rastliny i voňavé rozárium s desiatkami druhmi ruží nájdete v botanickej záhrade.

Ak máte športového ducha, vydajte sa na prechádzku po nábreží Dunaja, panorámu mesta môžete obdivovať aj z paluby lode či zo sedla bicykla po medzinárodnej cyklotrase Eurovelo 6.

Šrot Park v Devínskej Novej Vsi. Foto: BRATISLAVA TOURIST BOARD
Devínska Nova Ves, šrot park Šrot Park v Devínskej Novej Vsi.

Dobrodružné noci na strome

Počas horúcich dní sa môžete osviežiť alebo si zašportovať aj v rekreačných oblastiach okolo jazier priamo v meste. Na území mestských častí Bratislavy sú i chránené lokality, kde si na svoje prídu nadšenci flóry a fauny.

Milovníci prírody môžu v Zelenej Bratislave absolvovať túry pešo alebo na bicykloch, a spoznávať prírodu po náučných chodníkoch v prírodných oblastiach Dunajské luhy, Devínska Kobyla a v povodí rieky Morava.

V Bratislave môžete nocovať aj celkom netradične – v drevených, priam rozprávkových domčekoch v korunách stromov. V súčasnosti sú v prevádzke tri – dva na Kačíne a tretí na Dlhej lúke – Pod dubmi.

V domčekoch sú postele s matracmi a perinami s posteľnou bielizňou. Vodu nájdete v bandaske, suchú toaletu na zemi asi 20 metrov od domčeka. Približne 50 metrov od domčeka je altánok a ohnisko na opekanie.

Elektrina v domčeku nie je. Hore sa dostanete po točitom schodisku, domček má terasu so stolíkom a stoličkami, kde si môžete vychutnať kávu a v noci pozorovať zvieratká.

Cena za pobyt v domčeku je 100 eur za noc, v cene je aj povolenie na vjazd pre jedno vozidlo.

Múzeum obchodu v Podunajských Biskupiciach. Foto: BRATISLAVA TOURIST BOARD
Múzeum obchodu, Podunajske Biskupice Múzeum obchodu v Podunajských Biskupiciach.

Kde je druhé UFO?

Spoznať Bratislavu môžu lepšie nielen turisti, ale aj domáci. "Vytvorili sme druhý ročník projektu Turistom vo vlastnom meste. Prostredníctvom sérií videí predstavíme postupne všetkých 17 mestských častí. Vo videách sa dozviete aj to, kde si môžete chytiť čeľusť mamuta, alebo kde sa nachádza ďalšie bratislavské UFO. Veríme, že nepoznané miesta v nich nájdu aj Bratislavčania a Bratislavčanky, ktorí majú pocit, že svoje mesto dobre poznajú,“ uzatvára J. Buday.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Leto s Pravdou