Vulkanický zázrak so skalnými bralami. Objavte maďarské pleso, kde sa rodili mlynské kamene

Osemdesiat minút cesty od Košíc, trištvrte hodiny jazdy z Trebišova. Po krátkej ceste za južné hranice, v srdci pohoria Zemplén, objavíte vulkanické jazero Megyer-hegy obstúpené dramaticky kolmými bralami. Horské jazero bolo kedysi kameňolomom, leží neďaleko starobylého mesta Sárospatak.

21.07.2021 12:00
Vulkanické jazero Megyer-hegy, Maďarsko Foto:
Vulkanické jazero Megyer-hegy je obkolesené dramaticky kolmými bralami.
debata (5)

Pleso hlboké až 6,5 metra do jeho jedinečnej podoby vyformovala príroda aj ľudské ruky a v roku 1997 sa stalo chránenou prírodnou rezerváciou mimoriadneho významu vďaka svojim jedinečným botanickým, zoologickým a geologickým vlastnostiam.

Zo sopečného kopca vysokého 324 metrov sa materiál na výrobu mlynských kameňov ťažil od 15. do začiatku 20. storočia. Dodnes sú v tufe uchované pozoruhodné malé kamenné príbytky ťažko pracujúcich baníkov.

Tí dokázali ročne vyťažiť a opracovať 300 až 450 mlynských kameňov, o ktoré bol záujem aj v zahraničí.

Po ukončení ťažby sa v jame postupne zhromaždila dažďová voda a vytvorila čarokrásne jazero obstúpené mohutnými skalnými múrmi príkro sa týčiacimi priamo z hladiny. Niektoré dosahujú výšku až 70 metrov.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Maďari dokonca vyhlásili toto turisticky obľúbené miesto za svoj najkrajší prírodný zázrak roku 2011. Okolie plesa zaznamenáva rozvoj v podobe lanových mostov a najdlhšej ferraty v Maďarsku.

Na vrchole kopca Megyer zasa vyrástla rozhľadňa – viacpodlažná veža, ktorá ponúka skvelý pohľad na panorámu Zempléna. V roku 2019 tu vybudovali nové parkovisko spolu s kvalitnou cestou pre autá a cyklotrasou.

V Sárospataku je hrad, vraj sa tu narodila... Foto: SHUTTERSTOCK
Sárospatak, hrad, Maďarsko V Sárospataku je hrad, vraj sa tu narodila svätá Alžbeta.

Jazero, švábska dedina i gejzír

V novopostavenej drevenej budove je zriadená brúsna dielňa, kde si môžete vyskúšať prácu mlynárov a výsledok svojho snaženia si odnesiete domov v malom vrecúšku na múku.

Jazero je okrem autom dobre prístupné aj niekoľkými turistickými chodníkmi, či už prichádzate z viníc Tokaj-Hegyalja, alebo z dediny Botko.

Povinnou výbavou na jemne strmej túre by však mali byť pohodlné turistické topánky, na dobrej pomoci budú aj ľahké turistické palice.

Na skalné steny sa však neodporúča liezť, kamene sa drvia a ľahko by mohlo dôjsť k pošmyknutiu, žiadna fotografia či výhľad nestoja za riskovanie zdravia.

K vodnému zrkadlu sa môžete priblížiť murovanou chodbou pôvodne vybudovanou na odtok spodnej vody.

Ak máte čas na celodennú túru, vyskúšajte chodník Malomko – Mlynský kameň. Štvor- až päťhodinová túra zo Sárospataku sa začína pri Reformovanom kolégiu, odkiaľ prejdete k jazeru Megyer-hegy celkovo 12 kilometrov. Súčasťou environmentálneho náučného chodníka je 17 staníc.

Informačné tabule poskytujú podrobný opis vývoja prírodných úkazov, histórie bane na mlynské kamene, baníctva a divočiny v tejto oblasti. Okruh vás zavedie okrem plesa aj k rozkošnej švábskej dedine Hercegkút, ku gejzíru pri skale Nagy-Bot, či k historickým vínnym pivniciam.

Pivnice Gombos-hegyi v Hercegkúte sú na zozname... Foto: SHUTTERSTOCK
Gombos-hegyi, pivnice, Hercegkút, Maďarsko Pivnice Gombos-hegyi v Hercegkúte sú na zozname UNESCO.

Raj pre zvieratá

Na skok od Sárospataku sa rozprestiera ďalší prírodný skvost, rezervácia Long-erdő, ktorá je súčasťou svetového dedičstva. Zrodila sa v nive Bodrogu, ktorá je plná močiarov, jazierok a lužných lesov s unikátnymi stromami.

Prostredie je ideálnym domovom pre mnohé zvieratá, od hmyzu cez volavky a bociany po divé mačky, hranostaje a vydry.

Po prechádzkach v prírode dobre padne návrat do civilizácie. Sárospatak je pôvabné historické sídlo, štatút mesta má od začiatku 13. storočia. Vďaka pestrému kultúrnemu životu ho volajú Atény na brehu Bodrogu.

Klenotom Sárospataku je hrad, ktorý postavil Ondrej II. a traduje sa, že sa tu narodila jeho dcéra, svätá Alžbeta. Majstrovské dielo renesancie, ktoré sa vypína nad riekou Bodrog, časom prestavali na zámok a dnes slúži ako múzeum rodu Rákócziovcov.

Výstava v Červenej veži približuje život šľachty, je tu zbierka zbraní aj expozícia vinárstva oblasti Tokaj-hegyalja.

Sárospatak je známy aj svojím termálnym kúpaliskom Végardó s toboganmi a vodou teplou 36 stupňov. Lístok pre dospelých stojí 1 600, pre deti 1 200 forintov – 4,5 a 3,4 eura.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Leto s Pravdou