Pri Vranove nad Topľou vraj voľakedy strašilo

Len pol hodiny pešou chôdzou do mierneho kopca od záchytného parkoviska pri roľníckom družstve v obci Medzianky v okrese Vranov nad Topľou sa dajú nájsť ostatky najmenšieho, no zároveň najstaršieho hradu niekdajšej Šarišskej župy.

20.07.2021 13:45
debata

Ako uviedol historik z hanušovskej pobočky Krajského múzea v Prešove Samuel Bruss, o Medzianskom hrádku tradovala povesť, že na ňom strašilo.

„K hrádku sa viaže povesť o duchovi zlého hradného pána, ktorého ťažil po smrti nespravodlivo nahonobený poklad dukátov. Až odvaha a poctivosť smelého mlynárskeho tovariša, ktorý dokázal rozdeliť poklad presne na dve polovice, vyslobodili dušu hradného pána z prekliatia a Medziansky hrádok zbavili strašenia,“ povedal.

Aj keď presný rok vzniku historikom známy nie je, je isté, že hrádok pochádza zo začiatku 13. storočia a slúžil ako súčasť signálneho systému stráží na dôležitom komunikačnom spoji zo Zemplína do Šariša.

Podľa slov Michala Barana, starostu Medzianok, najstaršej obce v šarišskom regióne, ležiacej v susedstve Hanušoviec nad Topľou v podhorí Slanských vrchov, lákajú ruiny prevažne miestnych, čo je škoda.

„Je odtiaľ nádherný výhľad. Zľava vidno od obce Bystré hanušovské viadukty, mesto Hanušovce nad Topľou, ranč v Pavlovciach a ak by napravo neboli vysoké stromy, bolo by vidno Kapušiansky hrad a za jasného počasia i Tatry,“ ozrejmil. Ako však podotkol, Tatry sa dajú vidieť z lúky za hrádkom, len si treba za výhľadom prejsť ďalších približne 20 minút pešo.

Ako Baran doplnil, objekt ležiaci 382 metrov nad morom sa podarilo jeho predchodcovi v roku 2012 aspoň čiastočne obnoviť, vynovili sa hradné základy, aby bol na skalnatom výbežku viditeľný jeho pôdorys. Na skale je vidno i pôvodnú hradnú nádrž na vodu, z bezpečnostných dôvodov je v súčasnosti opatrená mrežou.

Ostatky Medzianskeho hrádku sa nachádzajú na chránenom území Medzianske skalky, v ktorom platí štvrtý stupeň ochrany. Ako uvádza informačná tabuľa ochranárov, na území rastú napríklad poniklec veľkokvetý či viacero druhov orchideí.

Vzhľadom na chránené územie musí starosta svoj plán vybudovať pri neďalekom ohnisku besiedku skonzultovať so štátnou ochranou prírody.

Plány vybudovať lesný turistický náučný chodník, ktorý by spojil Medziansky hrádok s mestom Hanušovce, zas brzdia majetkovo-právne vzťahy. Návštevníci hrádku však majú podľa Barana aj v súčasnosti na okolí ďalšie možnosti vyžitia.

„Či už je to obhliadka mesta Hanušovce a návšteva jeho múzea s archeoparkom alebo pobyt na ranči Breziny v neďalekej obci Pavlovce, kde sa nachádza i oddychová zóna pre deti, alebo tamojší náučný chodník Lesov Slovenskej republiky Tajch,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #strašidlá