Top letecké spoločnosti roku 2021: Tradičné kritériá vypadli, hodnotia sa nové veci

Ostatný rok bol pre letecký priemysel mimoriadne náročný. Mnohí dopravcovia museli svoje flotily nechať zaparkované na zemi a mnohé sa z pandémie ani nepozviechali.

14.09.2021 07:00
debata

Teraz zažíva letecká doprava jemné znovuzrodenie, a tak stránka AirlineRatings­.com vydala aj tento rok svoj rebríček top vzdušných dopravcov sveta, podľa ktorého sa môžete pri svojej najbližšej ceste rozhodnúť.

Austrálska agentúra pre hodnotenie bezpečnosti letectva a výrobkov vydáva svoje ocenenia Airline Excellence Awards na základe kritérií ako vek flotily, recenzie cestujúcich a ponuky produktov, píše CNN Travel.

Tento rok tím globálnych hodnotiteľov vzal do úvah aj opatrenia leteckých spoločností proti šíreniu Covid-19. Naopak, ziskovosť, ktorá bola v minulosti jedným z kľúčových posudzovaných faktorov, sa tento rok nebrala do úvahy, keďže odvetvie zažíva skôr prepady ako výnosy.

V roku 2021 tak na prvom mieste triumfovala spoločnosť Qatar Airways, ktorá poskočila v rebríčku a porazila tak vlaňajšieho víťaza Air New Zealand. Podľa odborníkov si katarské aerolínie vyslúžili najvyššiu priečku práve vďaka svojím protipandemickým opatreniam.

Aj keď AirlineRatings.com zvyčajne vyhlasuje najlepšie letecké spoločnosti v novembri pred nasledujúcim rokom, pandémia a zmenené podmienky prinútili agentúru zmeniť svoj zvyk. Odborníci chceli počkať a zistiť, či a ako toto odvetvie zvládne pandémiu.

Okrem rebríčka 20 najlepších, udelila AirlineRatings.com aj ďalšie ocenenia za ponuky leteckých spoločností – vrátane cien za najlepšiu prvú triedu (Singapore Airlines), najlepších palubných sprievodcov (Virgin Australia) a najlepšie letiskové salóniky (Qantas).

Dopravca EasyJet sa stal najlepšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe, Jetstar zvíťazil v Ázii a Tichomorí a Southwest zvíťazil v Amerike.

20 najlepších leteckých spoločností AirlineRatings.com pre rok 2021:

  1. Qatar Airways
  2. Air New Zealand
  3. Singapore Airlines
  4. Qantas
  5. Emirates
  6. Cathay Pacific
  7. Virgin Atlantic
  8. United Airlines
  9. EVA Air
  10. British Airways
  11. Lufthansa
  12. ANA
  13. Finnair
  14. Japan Air Lines
  15. KLM
  16. Hawaiian Airlines
  17. Alaska Airlines
  18. Virgin Australia
  19. Delta Air Lines
  20. Etihad Airways

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #letecké spoločnosti