Dovolenku nevynechajte! Psychológovia varujú pred pandemickou únavou

Dovolenky sa rozbehli, hoci v dnešných časoch nič nie je isté. Niekoho lákajú hory, iného jazerá, turistika či cyklotúry, mnohí zamierili k moru.

22.07.2021 08:00
dovolenka, cestovanie, rodina, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Keď sa ešte v predkoronových časoch ľudí v Rakúsku pýtali, čo očakávajú od dovolenky, muži i ženy sa vzácne zhodli, že si chcú dopriať viac času jeden pre druhého, pre rodinu, ale aj leňošiť a vychutnať si, že sa nebudú musieť o nič starať.

Na tom sa určite nič nezmenilo ani po prehrmení druhej vlny pandémie. Práve naopak, vlaňajší rok bol ťažký pre každého a na voľné dni sa mnohí tešili a tešia oveľa viac ako inokedy.

Psychológovia upozornili, že rýchlo sa meniace podmienky, neustála hrozba ochorenia, množstvo zákazov a obmedzení podnietilo vznik pandemickej únavy. Prejavuje sa fyzickým vyčerpaním, emočnou necitlivosťou, pocitom vnútornej únavy, bezmocnosti či smútkom.

Svetová zdravotnícka organizácia dokonca uviedla, že pandemickú únavu môže pociťovať až šesťdesiat percent ľudí.

Aj preto odborníci pripomínajú, že si potrebujeme dopriať priestor, kde nám je dobre. Zopár minút "resetu“ odporúčajú dopriať si aj počas bežného dňa, nájsť si čas len sami pre seba, keď nemusíte nič riešiť.

Dovolenka je výborná príležitosť, ako si dobiť baterky a podľa odborníkov je jedným z prvých krokov dopriať si dostatok spánku. K jeho benefitom nesporne patrí vyššia psychická i fyzická odolnosť.

Takmer dve tretiny Slovákov chcú stráviť dovolenku na Slovensku.

Napriek tomu, že k voľným dňom patrí aj leňošenie, nepodľahnite mu úplne. Pravidelný pohyb totiž pomáha produkovať dopamín, sérotonín, oxytocín aj endorfíny, známe hormóny šťastia a dobrej nálady.

Cvičenie nemusí byť náročné, stačí, ak si naň nájdete každý deň aspoň pol hodiny, najlepšie v prírode.

Úplne najdôležitejšie je však udržiavať kontakty s blízkymi ľuďmi. Práve dobré vzťahy prirovnávajú psychológovia k bumerangu, ktorý pomáha zvládať ťažké situácie.

Počas voľných dní sa naskytá výborná príležitosť porozprávať sa o tom, čo máte za sebou, čo všetko ste museli zvládnuť a možno zistíte, že dovolenka je prvý krok k tomu, aby ste niektoré veci zmenili alebo zlepšili.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka