Balíte sa na dovolenku? Tieto 4 veci nesmiete zabudnúť

Viete, na čo by ste pred odchodom na dovolenku nemali zabudnúť?

24.07.2021 08:00
dovolenka, kufor, balenie, oblečenie, pas,... Foto:
Tipy, čo do kufra. Ilustračné foto.
debata

1. Hotovosť a platobné karty

Dilemu, či si vziať hotovosť alebo platobnú kartu, riešiť nemusíte. Istotou je oboje. Nikdy neviete, čo bude výhodnejšie. Dostatočná hotovosť sa vám môže zísť v rôznych situáciách a platobných kariet je lepšie mať aj viac. Sú krajiny, kde jedna nemusí fungovať, viacerí už zažili problémy napríklad v duty free shopoch na letiskách v Afrike – v Egypte, Tunisku, niekedy aj v Turecku. Je výhodné mať viac typov platobných kariet.

2. Doklady a poistenie

Okrem pasu, respektíve občianskeho preukazu a preukazu poistenca si tento rok nezabudnite vziať aj Covid pas, prípadne potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.

Pravidlá cestovania sa menia zo dna na deň, takže je rozumné mať so sebou radšej všetko a zároveň sledovať, ako sa epidemiologická situácia v krajinách vyvíja.

Viac než po iné roky sa tento rok hodí cestovné poistenie do zahraničia. Kryje náklady na lekársku starostlivosť, stratu batožiny, storno dovolenky či predĺženie pobytu z rôznych dôvodov.

3. Vhodná kozmetika

Okrem svojej obľúbenej a overenej značky kozmetiky si na dovolenku pribaľte aj prírodné produkty bez pridanej chémie. Pomôžu pri rôznych nežiaducich reakciách, spôsobených napríklad horúčavami.

„Prírodná kozmetika je vhodná aj pre deti a pre ľudí s citlivou pleťou, pleť i vlasy vyživuje, hydratuje a neobsahuje dráždivé a škodlivé látky,“ hovorí certifikovaná odborníčka na prírodnú kozmetiku Lenka Petrovičová z Ťuli A Ťuli.

Na dovolenke či už doma alebo v zahraničí určite oceníte funkčný a zároveň prírodný repelent na ochranu proti komárom, osám či kliešťom. K pokožke je šetrný, hydratuje ju, býva vyrobený na olejovej báze a bez dráždivých látok. Výhodou je, že vonia takými prírodnými arómami, ktoré hmyz odrádzajú.

„Dobrú ochranu poskytne napríklad repelent z jojobového oleja a z čistých silíc z citrónovej trávy, pačuli, palmarosi a levanduľového oleja,“ odporúča L. Petrovičová. Voňavé prírodné repelenty sú vhodné aj pre deti.

4. Ochrana pred slnkom

Pokožka potrebuje ochranu pred UV žiarením zo slnka nielen pri mori, ale aj na horách a určite i počas zamračených dní, pretože žiarenie preniká aj cez oblaky. Vyberte si prípravky na opaľovanie, ktoré chránia pred UVA aj pred UVB žiarením.

„Stopercentnú ochranu poskytujú krémy s homogénnym krycím filtrom novej generácie SunCan MTA. Ak opaľovací krém navyše obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, pokožku nielen chráni, ale aj hydratuje,“ prízvukuje Katarína Demetriou z farmaceuticko-kozmetickej spoločnosti Pharma MKL.

Dermatológovia odporúčajú používať opaľovacie krémy, spreje a mlieka s ochranným faktorom 30 a viac. Výsledky testov ukázali, že na dovolenku si stačí vziať krém na opaľovanie s SPF 30+, pretože rozdiel v ochrane v porovnaní s SPF 50+ je minimálny.

„Je to tak, SPF 30+ dokáže odfiltrovať až 96,7 % UVB žiarenia, kým SPF 50+ 98 % UVB žiarenia, čo v podstate nie je rozdiel,“ vraví K. Demetriou.

Na dovolenke nezabudnite ani pery, natierajte si ich ochrannou tyčinkou s UV faktorom, vlasy sa vám určite poďakujú za ochranný sprej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #balenie