Domáca dovolenka môže byť lacnejšia

Podľa prieskumu spoločnosti Edenred Slovakia plánuje až 76,6 % opýtaných stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Do zahraničia mieni vycestovať menej ako štvrtina respondentov – 23,3 %.

25.07.2021 08:00
debata

"Prekvapujúce je, že iba 37,5 % zamestnancov uviedlo, že si mieni znížiť náklady na dovolenku na Slovensku prostredníctvom rekreačného poukazu, o ktorý môžu požiadať svojho zamestnávateľa,“ hovorí marketingová a produktová riaditeľka Edenred Slovakia Jana Caltíková.

Príspevok na rekreáciu sa dá využívať už tretí rok. Nárok naň má od zamestnávateľa každý zamestnanec, ktorý pracuje v podniku s minimálne 50 zamestnancami a je zamestnaný aspoň dva roky. Svojim zamestnancom môžu na dobrovoľnej báze prispieť aj menší zamestnávatelia.

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť 55 % z príspevku na rekreáciu, ak zamestnanec o príspevok požiada. Príspevok je až do výšky 500 eur ročne, zamestnanec tak môže dostať maximálne 275 eur, zvyšných 45 % príspevku si hradí sám.

V praxi to znamená, že ak s rodinou strávite dovolenku na Slovensku a zaplatíte za ubytovanie a stravu napríklad 1 000 eur, zamestnávateľ vám preplatí 275 eur. Ak vás rekreácia vyjde 400 eur, zamestnávateľ na ňu prispeje sumou 220 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka