Najväčšia kvapľová jaskyňa Európy a najväčšia kniha sveta: Navštívte ich na jeden výlet

Severné Maďarsko je plné prírodných unikátov, ktoré majú zvlášť obyvatelia južného Slovenska doslova na skok. Národný park Aggtelek, ktorý sa rozprestiera asi 65 kilometrov juhozápadne od Košíc, je typický prírodnou krásou nad zemou aj pod zemou. Je to prvý maďarský národný park venovaný ochrane abiotických hodnôt a povrchových útvarov.

28.07.2021 12:00
debata (1)
Jaskyňa Baradla v Národnom parku Aggtelek,... Foto: SHUTTERSTOCK
jaskyňa Baradla, Aggtelek, kvaple, stalagmity Jaskyňa Baradla v Národnom parku Aggtelek, kvaple a stalagmity vnútri jaskyne.

V tejto krasovej oblasti je veľký počet jaskýň, dovedna až 280. Navzájom sa líšia veľkosťou, tvarmi i vlastnosťami. Časť z nich sa v roku 1995 spoločne s ďalšími v Slovenskom krase dostala na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Svet pod zemou obýva asi 500 rôznych druhov zvierat, niektoré sú endemické, to znamená, že nežijú nikde inde.

Terén nad zemou je tiež domovom rôznych druhov voľne žijúcich živočíchov. Najväčším „úlovkom“ je spozorovanie vlka sivého, rysa ostrovida, jeleňa a diviaka. V národnom parku lieta orol kráľovský, sokol rároh aj rybárik.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Obrovská jaskyňa aj koncerty

Jeden z návštevnícky najobľúbenejších pokladov národného parku sa však ukrýva pod zemou. Jaskyňa Baradla je najväčšou a najveľkolepejšou jaskyňou v Maďarsku a najväčšou kvapľovou jaskyňou v Európe. Tvorí súčasť jaskynného systému Baradla Domica a veľmi rada predvádza svoje úchvatné stalaktity a stalagmity turistom už od 19. storočia.

Celá hlbinná sústava, prírodou vytesaná v triasových vápencoch, sa rozprestiera na dĺžke 25,5 kilometra, podzemné priestory sú vysoké do 80 metrov.

Dutinné štruktúry zasahujú až k nám na Slovensko – z jaskyne Domica priteká podzemná riečka Styx. Nálezy v jaskyni a jej okolí preukázali, že sa tu pravekí ľudia ukrývali už pred viac ako 7 000 rokmi.

Návštevníci Národného parku Aggtelek môžu preskúmať hlavný trakt Baradly do vzdialenosti sedem kilometrov. Pozdĺž úzkej cesty sa nachádza niekoľko veľkých komôr, ktoré majú šírku priemerne asi 10 metrov a výšku 7 až 8 metrov.

Dostali zaujímavé mená ako Čierna komnata, Tanečná sála, Sieň tigrov, Koncertná sieň, Banketová sála, Čipkovaná izba, Veľká komora, Izba ruín, Komnata hrdinov, Sála Edeho Reményiho, Rákócziho sídelná sála, Sieň rád či Sála obrov.

Do jaskýň vedie šesť vchodov, tri na Slovensku – Diabolská diera a prírodné a umelo vytvorené vstupy na Domici, a tri v Maďarsku – prírodný vstup Aggtelek a umelo vyrobené vchody pri Jósvafő a jazere Vörös.

Jaskyňa Baradla poteší aj milovníkov vážnej hudby. V tamojšej unikátnej koncertnej sieni sa organizujú hudobné vystúpenia, ktorým podzemný priestor vytvára dokonalé akustické podmienky. Ďalšou zaujímavou je Jaskyňa mieru, ideálna pre astmatikov, ktorí využívajú jej terapeutické vlastnosti.

Vstup do jaskyne Baradla. Foto: SHUTTERSTOCK
jaskyňa Baradla, Aggtelek, skaly, príroda, turistika, Vstup do jaskyne Baradla.

Rekordne veľká kniha

Múzeum v Szinpetri na okraji národného parku ukrýva svetový rekord zapísaný aj do Guinnessovej knihy. Majú tu ručne vyrobenú knihu, na otočenie jednej jej stránky je potrebných až šesť ľudí.

Obrovský zväzok vznikol tradičnými technikami viazania kníh s drevenými doskami a kožou trinástich argentínskych kráv. Vytvoril ho 71-ročný Béla Varga, podľa ktorého už väčšia ani nemohla byť.

Má úctyhodné miery – 4,18 krát 3,77 metra, 346 strán, váži 1 420 kilogramov, je zameraná na flóru a faunu, jaskyne a architektúru regiónu.

Okolie národného parku je bohaté na kultúrne dedičstvo, nájdete tu množstvo kaštieľov, palácov, pevností, kostolov, kláštorov a múzeí. Najobľúbenejšími cieľmi turistov sú zrúcanina paulínskeho kláštora v južnej časti národného parku v oblasti pohoria Szalonna – Rudabánya a palác L'Huillier – Coburg.

Palác je siedmy najväčší v Maďarsku. Tento skvostný príklad architektúry raného baroka vyrástol v rokoch 1716 až 1730 vďaka Jean-Francoisovi L'Huillierovi, ktorý pochádzal z francúzskeho Alsaska-Lotrinska.

Veľmi praktická je hustá sieť turistických chodníkov, ktoré spoľahlivo zavedú návštevníkov ku všetkým top miestam.

Dom pre poľovníkov v hlbokom lese parku Aggtelek. Foto: SHUTTERSTOCK
Dom pre poľovníkov, Aggtelek, Maďarsko, les, príroda, turistika, Dom pre poľovníkov v hlbokom lese parku Aggtelek.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovenský kras #jaskyne #Leto s Pravdou