Ďalšia krajina začína vydávať doklady pre nonbinárnych ľudí. Dostanú X

Argentína ohlásila, že začne vydávať národný doklad totožnosti (National Identity Document - DNI) pre ľudí, ktorí nie sú binárni.

29.07.2021 07:00
debata

Cieľom DNI je zaručiť právo na rodovú identitu ľuďom, ktorí sa neuznávajú ani ako ženy, ani muži, uviedol podľa CNN argentínsky prezident Alberto Fernandez.

„Okrem mužov a žien treba rešpektovať aj iné identity,“ uviedol Fernandez počas tlačovej konferencie v múzeu Casa Rosada v Buenos Aires.

Nový dokument zavádza možnosť „x“ v kolónke rod v zmenených a doplnených DNI a pasoch.

Fernandez povedal, že existuje tisíc spôsobov, ako milovať a byť milovaný a byť šťastný.

„Prečo by malo štátu záležať na tom, aby poznal sexuálnu orientáciu svojich občanov?“ spýtal sa, hoci rodová identita a sexuálna orientácia sú dve odlišné veci.

Ministerka pre ženy, rovnosť a rozmanitosť Elizabeth Gómez Alcorta, minister vnútra Eduardo De Pedro a prezident Alberto Fernandez ukázali počas podujatia prvé tri nebinárne dokumenty.

Gómez Alcorta uviedla, že zavedenie nonbinárneho DNI je „akciou zameranou na budovanie rovnocennejšej, ale aj inkluzívnejšej spoločnosti“.

Podľa vyhlásenia zverejneného kanceláriou argentínskeho prezidentského paláca je Argentína prvou krajinou v Latinskej Amerike, ktorá povolila inú možnosť v oblasti „pohlavia“ v DNI.

Toto nové opatrenie je v súlade s úpravami dokladov totožnosti v iných krajinách, uvádza sa vo vyhlásení, ako je Kanada, Austrália a Nový Zéland.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #identita #rod