Unikát pri Piešťanoch: V peci, kde panuje chládok

Mnohí hostia známych piešťanských kúpeľov netušia, že len niekoľko kilometrov za Piešťanmi je miesto, ktoré človeka vráti v čase hlboko do praveku. Je to jaskyňa, ktorá sa nachádza len kúsok od hlavnej cesty vedúcej z Banky smerom na Radošinu a Topoľčany. Urobte preto "čertovinu“ a navštívte Čertovu pec!

02.08.2021 07:00
Čertova pec, jaskyňa Foto:
Urobte preto ,,čertovinu“ a navštívte Čertovu pec!
debata

Cesta vás povedie lesom Považského Inovca, presnejšie Inoveckým predhorím. Tento úsek má mimoriadne čaro, preto pozor, aby ste sa príliš nezahľadeli. Mohli by ste totiž minúť jaskyňu, ktorá sa nachádza trochu bokom od cesty, pri horskom priechode Havran.

Bola by škoda nezastaviť sa tu, pretože ide o jedinečné miesto, kde žili lovci staršej doby kamennej. Ako orientačný bod dobre poslúži žltá budova s červenou strechou po ľavej strane, motorest (otvorený od 9. do 22. hodiny), ktorý má rovnaký názov ako jaskyňa. Čertova pec.

Podzemná dutina pokladom pre archeológov

Parkovisko nebýva plné, mali by ste bez problémov zaparkovať a po pár minútach chôdze po rovinke vyznačeného chodníka sa po pravej ruke objaví otvor do jaskyne. Nachádza sa na úpätí vrchu Nad Lipovníkom v nadmorskej výške 240 metrov nad morom.

Je to riekou vymodelovaná podzemná dutina s dĺžkou 27 metrov. Má veľkú archeologickú hodnotu, pretože sa tu našli dôkazy viacnásobného pravekého osídlenia a ide o najstaršie jaskynné osídlenie u nás.

Jaskyňu preskúmal v rokoch 1958 – 1961 Juraj Bárta z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Vtedy sa potvrdilo, že Čertovu pec obýval človek neandertálskeho typu, neskôr z mladšieho paleolitu.

V roku 1981 bola jaskyňa vyhlásená za chránený prírodný výtvor a v roku 1994 za prírodnú pamiatku. V sedimentoch sa našli zvyšky jaskynného medveďa, jaskynnej hyeny a ďalších 37 druhov zvierat.

Jaskyňa patrí medzi tzv. tunelovité jaskyne a je obojstranne priechodná – má dva vchody. Pretína ju niekoľko tektonických puklín. V priemere má šírku šesť metrov a maximálnu výšku 4,6 metra.

Tu mali pravekí ľudia okno? Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Čertova pec, jaskyňa Tu mali pravekí ľudia okno?

Pripomína otvor v peci

Už cesta k jaskyni aj samotné miesto pravekého osídlenia pôsobia tajomne. Môžete to výborne využiť, keď sa sem počas pobytu v Piešťanoch vyberiete na výlet s rodinou.

Príbehy o pravekých lovcoch určite prebudia detskú fantáziu, rovnako aj vymýšľanie teórií o tom, ako vznikol názov jaskyne. Isté je, že slovenský názov Čertova pec sa objavil už v roku 1742 v diele Mateja Bela.

Jaskyňa sa pod týmto názvom v maďarčine spomína aj v monografii Nitrianskej župy z roku 1898. Keď sa však lepšie prizriete vchodu do jaskyne, naozaj pripomína otvor v peci. V lete v nej však panuje príjemný chládok!

S čertmi nie sú žarty! Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Čertpva pec, jaskyňa S čertmi nie sú žarty!

Jaskyňa je voľne prístupná verejnosti. Milým bonusom pre detských návštevníkov je malá zvernica pri motoreste, okolo ktorej musíte prejsť po ceste k jaskyni. Uvidíte kozy, prasatá a z opačnej strany parkoviska sa pasú srny a daniele.

O jaskynných medveďoch a hyenách stačí najmenším iba farbisto porozprávať. Vyskytovať by sa v okolí už dávno nemali, aj keď… čert nikdy nespí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Piešťany #kúpele Piešťany