Divov plná Dolná Krupá

Tragikomédia Génius má päťdesiatdva rokov a okrem Bratislavy a Spišského hradu ju režisér Štefan Uher nakrúcal aj v Dolnej Krupej. Metaforický príbeh zobrazil úsilie starých pekelníkov, ktorí chcú napraviť skazený svet, aby ho mohli opäť zničiť.

03.08.2021 12:00
Dolná Krupá, rozárium Foto:
V rozáriu pestujú vyše tisíc ruží.
debata

Starí, už penzionovaní čerti sa zišli v opustenom starom kostole, aby sa porátali s kolegom, ktorý sa rozplakal nad osudom človeka. Pretože situáciu, keď sa zlo rozmohlo tak, že plače samo nad sebou, predsa nemožno nechať len tak.

Film príliš známy nie je, hoci v ňom hral napríklad Vlado Müller, Vlasta Fialová, Jozef Budský či Viliam Polónyi. Do distribúcie sa totiž vôbec nedostal, putoval rovno do trezoru.

Asi len málokto ešte nepočul o tom, že v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy mal Ludwig van Beethoven skomponovať známu Sonátu mesačného svitu. Obec je však známa nielen slávnymi osobnosťami, ale aj historickými stavbami.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

V rámci Siedmich divov, ktoré obec prezentuje ako pozvánku pre návštevníkov, je dominantou a miestom, ktoré stojí za to navštíviť, miestny kaštieľ s anglickým parkom. Dnešnú podobu dostal v prvej polovici 19. storočia a radí sa medzi najkrajšie klasicistické budovy na Slovensku.

V kaštieli je múzeum dejín hudby a hudobných nástrojov. Celá budova sa po dlhých desaťročiach dočkala svojej rekonštrukcie a v súčasnosti je uzavretá.

„Keďže je kaštieľ momentálne verejnosti neprístupný, pozývame návštevníkov do anglického parku pri kaštieli. O jeho histórii vám porozprávajú sprievodcovia v rámci prehliadok Sedem divov. Pripravili sme pevné termíny prehliadok – 21. augusta a 18. septembra. Sprievodcovia sú však k dispozícii aj na individuálne prehliadky podľa termínu, ktorý si zvolíte," upresňuje Alexander Prostinák z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Park pri kaštieli navrhli podľa anglického vzoru a patril k najkrajším v Uhorsku. Dodnes sa pýši množstvom stavieb, ako sú jazerá s ostrovom, sochy, umelá jaskyňa či vodopády, ktoré ponúkajú priestor na oddych a zábavu malým i veľkým návštevníkom. V záhradách parku si môžete pozrieť aj pamätník spomínaného Ludwiga van Beethovena.

Mauzóleum rodiny Chotekovcov. Foto: Trnava Tourism
Mauzóleum, Dolná Krupá Mauzóleum rodiny Chotekovcov.

Voňavé rozárium i ružová medovina

Ďalším z existujúcich lákadiel Dolnej Krupej je na prvý pohľad nenápadný dedinský Kostol sv. Ondreja, ktorý ukrýva skvosty umenia zo začiatku 19. storočia. Súčasťou prehliadok je aj vstup do podzemných krýpt šľachtických rodov, ktoré sú inak verejnosti neprístupné.

„Rovnako je to aj s mauzóleom šľachtickej rodiny Chotekovcov, ktoré je inak uzatvorené. V závere prehliadky sa pozriete i do miestneho rozária, ktoré je neďaleko už zaniknutej slávnej ružovej záhrady grófky Márie Henriety Chotekovej," hovorí sprievodca Slavomír Dzvoník.

Historické rozárium počas druhej svetovej vojny zaniklo, ale miestna rodina Kudláčovcov tradíciu pestovania ruží pri kaštieli v Dolnej Krupej obnovila.

Na pamiatku ružových záhrad vytvorila nové rozárium v areáli Medolandia, kde pestujú vyše tisíc ruží. Rastie v ňom aj ruža, ktorá nesie meno slávnej pestovateľky „ružovej grófky“ Márie Henriety (Rosengräfin Marie Henriette).

Miestne medovinárstvo vyrába z jej voňavých lupienkov ružovú medovinu. „Vstup do medovinárstva, ako aj prehliadku s degustáciou si môžete dohodnúť individuálne po skončení prehliadky ružových záhrad so sprievodcom," ozrejmuje správca rozária Stanislav Petráš.

Ružové záhrady sú počas leta v plnom rozkvete a vytvárajú ideálne miesto na prechádzku či piknik.

Kostol v Dolnej Krupej. Foto: Trnava Tourism
Kostol, Dolná Krupá Kostol v Dolnej Krupej.

Dôležité údaje:

  • Trasa prehliadky: Múzeum – Kostol – Krypty – Mauzóleum – Kaštieľ – Park – Rozárium Medolandia
  • Termíny: 21. 8. 2021 a 18. 9. 2021
  • Prehliadku si môžete rezervovať aj mimo termínov v Turistickom informačnom stredisku v Trnave alebo na www.regiontrnava.sk
  • Cena prehliadky: 12 eur/osoba, zahŕňa sprievodcov a vstupy do všetkých objektov.
  • Začiatok, trvanie a miesto prehliadky: Stretnutie pred Kostolom sv. Ondreja v Dolnej Krupej o 13.00 h, trvá 2,5 hodiny.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou