Štúdia: Krajiny EÚ, kde najviac ľudí nemôže dovolenkovať. Neobstálo ani Slovensko

Podľa výskumu Európskej konfederácie odborových zväzov (EKOZ) si viac ako polovica zamestnancov s nízkymi príjmami v Európe nemôže dovoliť vziať týždennú dovolenku mimo svojho domu. V tejto kategórii je asi 7 miliónov Talianov - najvyšší počet v Európe. Nasleduje Španielsko (4,7 milióna), Nemecko (4,3 milióna), Francúzsko (3,6 milióna) a Poľsko (3,1 milióna).

05.08.2021 07:00
debata (3)

Konfederácia vo svojom vyhlásení uvádza, že aj keď sa dostupnosť dovoleniek v celej Európe za posledné desaťročie zlepšila, asi 28 % európskych občanov si stále nemôže dovoliť týždennú dovolenku mimo domova, informuje Euronews.

Tento počet sa však ešte zvýši na 59,5 %, keď sa pozrieme na ľudí, ktorých príjem je pod hranicou „rizika chudoby“ – stanovenou na 60 % národného mediánu ekvivalentného disponibilného príjmu.

Dohromady asi 35 miliónov najchudobnejších Európanov si nemôže dovoliť týždennú dovolenku.

Mnoho ľudí, ktorí sa považujú za „ohrozených chudobou“, je nezamestnaných alebo na dôchodku. Táto skupina zahŕňa však aj milióny pracovníkov s nízkymi platmi, najmä tých, ktorí zarábajú zákonom stanovenú minimálnu mzdu.

Grécko má s 88,9 percentami najvyšší podiel ľudí ohrozených chudobou, ktorí si vôbec nemôžu dovoliť voľno. Nasleduje Rumunsko (86,8 %), Chorvátsko (84,7 %), Cyprus (79,2 %) a Slovensko (76,1 %).

Analýza dát z Eurostatu ďalej ukázala, že nerovnosť v možnostiach tráviť dovolenky za posledné desaťročie narástla v 16 členských štátoch. Najväčšie rozdiely sú v Chorvátsku, Grécku, Bulharsku, Česku a Francúzsku. Údaje dokazujú, že výhody hospodárskeho rastu v Európe za posledné desaťročie sa nezdieľajú spravodlivo.

Odborové združenie v súčasnej dobe spolupracuje s poslancami Európskeho parlamentu na zavedení „prahu slušnosti“ do legislatívy. Ten by zabezpečil, že zákonom stanovená minimálna mzda nemôže byť nižšia ako 60 % mediánu miezd a 50 % priemernej mzdy členských štátov. To by znamenalo zvýšenie platov pre viac ako 24 miliónov ľudí.

21 členských štátov má zákonom stanovenú politiku minimálnej mzdy. Ďalších šesť – Rakúsko, Cyprus, Dánsko, Fínsko, Taliansko a Švédsko – majú mzdy určené prostredníctvom kolektívneho vyjednávania; v určitých prípadoch ide aj o minimálne mzdy.

V roku 2018 dosiahla priemerná hrubá hodinová mzda v EÚ sumu 13,20 eura. Ale medzi členskými štátmi sa táto hodnota veľmi líšila, od 27,20 eura v Dánsku po iba 5,60 eura na Slovensku.

Najvyšší podiel osôb s nízkymi mzdami je v Lotyšsku, Litve a Estónsku, kde tvoria viac ako 20 % pracovnej sily. Portugalsko, Fínsko a Švédsko mali spomedzi členských štátov túto úroveň najnižšiu.

Podľa Európskej komisie bola v roku 2019 ohrozená chudobou alebo sociálnym vylúčením viac ako pätina – 21,9 % – zo 450 miliónov občanov bloku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka