Aj po ekokatastrofe môžete na Hrone zažiť 'vodácku pohodičku' aj s deťmi

Dolný osemkilometrový úsek Hrona od kempingu Vodník v Jure nad Hronom až po Želiezovce nie je žiadnou divokou riekou. Nie sú tam pereje, nijaké adrenalínové úseky, rieka tečie lenivo ako olej. Dokonca musíte zabrať pádlom, aby ste sa aj dostali do cieľa. Ideálne pre rodiny s deťmi aj nevodákov, čo chcú mať úplnú pohodičku, len sa tak kochať lužnými lesmi navôkol a opaľovať sa. A občas si s rybármi zakričať: "Ahoooj!"

20.08.2021 09:00 , aktualizované: 16.11.2021 20:01
Hron, rieka, vodáci, čln, pádlo, splav,... Foto:
Dolný osemkilometrový úsek Hrona od kempingu Vodník v Jure nad Hronom až po Želiezovce nie je žiadnou divokou riekou. Nie sú tam pereje, nijaké adrenalínové úseky, rieka tečie lenivo ako olej.
debata

Ján Füri má v kempingu Vodník azda všetky funkcie. Dvíha telefón, zváža lode aj s ich posádkami z cieľa plavby naspäť do kempu svojím mikrobusom s prívesom, rieši nedostatok toaletného papiera na záchodoch, to, či má tunajší malý bufet dosť zásob, a poradí, odkiaľ si možno zobrať raždie na založenie ohňa v ohnisku. Má prehľad o všetkom.

Večer, skôr ako si ľahne spať (kde inde, samozrejme, že v kempingu), obíde stany, chatky, spievajúcich ľudí s gitarou sediacich pri táboráku. Niektorí už majú kalné oči, ale veď Kalná nad Hronom je neďaleko.

V kempe aj na vode každý každému tyká a ľudia sa tu rýchlo spriatelia. Symbolom tunajšieho života je postava vodníka, ktorý je doma nad vodou aj pod vodou. Vyrezaný z dreva stráži aj tunajšie centrum kempingu. „Dostal som ho od rodiny k narodeninám a radšej sa ani nepriznám, koľké to boli,“ smeje sa Ján Füri.

Ján Füri má v kempingu Vodník azda všetky... Foto: Dávid Popovič
Ján Füri, vodák, vodácky kemp, camp, vodáci, Hron, splav Ján Füri má v kempingu Vodník azda všetky funkcie. V kempe aj na vode každý každému tyká a ľudia sa tu rýchlo spriatelia.

Nebol vždy vodák, ale vojak. Keď uvažoval, čo bude robiť počas výsluhového dôchodku, spomenul si na svoje chlapčenské časy, ktoré trávil pri tunajšej rieke Hron. Na to, ako pobehoval po jej brehoch, chytal ryby, hádzal do nej žabky a plával s ostatnými dedinskými chlapcami. Vtedy splavovali lenivú rieku na lodiach najmä českí návštevníci a navzájom sa ponad hladinu zdravili: Ahoooj! Veľmi sa mu to páčilo.

Viete, ako vznikol vodácky pozdrav „Ahoj“? Známy vodácky pozdrav je pôvodne námornícky. Ahoj bolo kedysi napísané na každej lodi. Podľa jedného vysvetlenia je to skratka slov „Ad HOnorem Jesus“, ku cti Ježiša. Iné vysvetlenie tvrdí, že „ahoj“ preniklo do slovenčiny a češtiny v prvej polovici 20. storočia podľa anglického námorníckeho zvolania ahoy, v angličtine doloženého ako zlúčenie slov „a“ (stará forma pre citoslovce O a Ah) a „hoy“, čo je zvolanie na upútanie pozornosti.

Nemá význam kupovať si vlastnú loď, ak človek... Foto: Dávid Popovič
čln, vodáci, Hron, splav, Samba Nemá význam kupovať si vlastnú loď, ak človek ide na vodu raz – dva razy ročne. Loď, pádla, plávacie vesty či vodotesné barely na veci nie je problém si požičať. Polyetylénové kanoe navyše vydržia takmer všetko.

V kempingu musí človek vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Ján Füri tento svoj budoval svojpomocne, nebral si nijaké úvery. Za roky svojho „vodáckeho pôsobenia“ pomohol z okolia rieky vyviezť tony odpadu a zvýšil breh na jednom mieste natoľko, že Hron prestal zalievať časť dediny Jur nad Hronom.

Tento rok na jar dal na svojom pozemku spíliť časti korún starých topoľov, pretože padajúce suché konáre ohrozovali návštevníkov kempu aj autá parkujúce v kempingu. Samozrejme, kto by bol zodpovedný za prípadný úraz, smrť alebo škodu na majetku? Majiteľ pozemku.

Niekto však naňho zavolal inšpekciu životného prostredia a inšpektori vypočítali škodu vo výške vyše 17-tisíc eur. Otázne je, aká bude výška prípadnej pokuty, či nebude pre kemping likvidačná. Ktovie, či sa populárny „Splav priateľstva“ uskutoční aj na budúci rok…

Splav priateľstva je už niekoľko rokov po sebe počas leta každoročná akcia v kempingu v Jure nad Hronom. Do noci sa tu spieva, tancuje, beseduje, na druhý deň sa všetci svorne vyberú na rieku a splavia pokojný dolný alebo horný adrenalínovejší úsek Hrona. Kemping pravidelne organizuje aj zber plastového odpadu z brehov aj hladiny rieky, pretože plávajúce PET fľaše, bohužiaľ, tento rok najmä tesne pred priehradou v Želiezovciach, nie sú výnimočným pohľadom.

Hron na úseku z Jura nad Hronom do Želiezoviec... Foto: Dávid Popovič
splav, paddleboard, Šarovce, priehrada, Hron, vodáci Hron na úseku z Jura nad Hronom do Želiezoviec v pohode zídete aj na paddle boarde. Priehrada v Šarovciach pre vodákov znamená "suchý prestup".

Koncom tohtoročného júla došlo v Budči v okrese Zvolen ku ekologickej katastrofe, z bioplynovej stanice unikol do rieky tzv. digestát (odpad z biostanice) po tom, čo na uskladňovací vak spadol počas búrky strom.

Hromadný úhyn rýb na rieke Hron spozorovali rybári v zakalenej, nepriehľadnej vode v posledný júlový pondelok ráno pri obci Trnavá Hora. „Je to tragédia, hoci u nás, na tomto úseku v Levickom okrese sme úhyn rýb nepozorovali,“ hovorí Ján Füri.

Život tu tečie ďalej. Rybári s natiahnutými silonmi na rieke začiatkom augusta sú toho dôkazom. S vodákmi sa navzájom tolerujú, občas nejaký natiahnutý silon podplávate, iný oboplávate. Aspoň je zmena. Je to, ako keď zídete z diaľnice. Už nestačí len tlačiť na plyn a držať rovno volant, ale treba sa venovať aj zákrutám a vyhýbať sa prekážkam.

Malé priehrady v Šarovciach a Želiezovciach zabezpečujú stabilitu hladiny vody a komfortnú, pomalú plavbu na tomto úseku. Vidíte ryby, ako sa vyhadzujú nad hladinu za letiacim hmyzom s typickým špľachnutím. Nad hladinou možno vidieť najmä vážky – šidielka.

splav, hron, ján füri, vodáci, kemp, Čítajte viac Rieka Hron tečie ako olej

Kedy sa rozhodnúť pre plastovú loď a kedy pre raft? Vyvážiť plavidlo je omnoho ľahšie na nafukovacom rafte ako na plastovom kanoe typu samba. Ak máte so sebou deti, ktoré sa chcú blázniť a skákať do rieky, alebo sa panicky bojíte prevrátenia, je jednoduchšie zobrať si štvor- alebo šesťmiestny nafukovací raft. Je však pomalší a ťažšie sa s ním manévruje.

Je však ideálny na pohodový splav, kde sa rodinka viac kúpe a postáva na mieste. V potrebnej výbave „na vodu“ nesmie chýbať pokrývka hlavy, opaľovací krém a dostatok tekutín. Ako „vodácku obuv“ môžete využiť aj niekoľkoeurové topánky do vody určené na šnorchlovanie v mori.

Jur nad Hronom je obec s necelou tisíckou obyvateľov, približne polovica má maďarskú národnosť. Obec patrí do tekovského regiónu a v rámci mikrozdruženia obcí ZVT-HRON sa zamerala na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu. V obci možno navštíviť Ľudový dom, muzeálnu expozíciu v pôvodnom sedliackom dome zo začiatku 19. storočia a tok rieky od Starého Tekova cez Kalnú nad Hronom, Hornú Seč, Jur nad Hronom až po Šarovce kopíruje 32 km dlhá cyklotrasa vhodná aj pre rekreačných turistov.

Na Slovensku je známou vodáckou turistickou riekou okrem pokojných dunajských ramien, Váhu, Ipľa, Oravy či Ondavy najmä rieka Hron. Povodie Hrona zaberá 11 % územia Slovenska. Veď aj Elán spieva v Neveste v piatom mesiaci: Žila ona a žil on. Splavovali spolu Hron. Verme, že sa pod stanom nič vážneho nestalo.

„Ale vedel by som rozprávať,“ dodá na záver tajomne Ján Füri.

(V článku sme vykonali opravu a ospravedlňujeme sa za chybné tvrdenie, že Ján Füri má zaplatiť pokutu vo výške 17-tisíc eur. Táto suma je vyčíslením škody, ktorú mal spôsobiť orezaním drevín na svojom pozemku v 1. stupni ochrany.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kemping #Hron #vodáci #vodník #kempovanie #kemp #splav #vodák