V Poľsku majú Toskánsko aj Mesto svetla

Toskánsko vraj nie je len na Apeninskom polostrove, ale jedno majú aj v Poľsku. Nowy Sącz, teda Nový Sonč, po slovensky aj Nový Sadec, v Malopoľskom vojvodstve, je hlavným mestom oblasti známej ako „Poľské Toskánsko“ so 700-ročným kultúrnym dedičstvom, tromi pohoriami pokrytými lesmi, tromi horskými riekami – Dunajec, Poprad a Kamienica, mnohými liečebnými domami a lyžiarskymi vlekmi. Objavíte ho len hodinu cesty z Bardejova či 40 minút jazdy od Starej Ľubovne.

11.08.2021 12:00
Poľsko, krajina, lúky, krava Foto:
Poľské Toskánsko sa pýši 700-ročným kultúrnym dedičstvom.
debata (1)

Leží v srdci pohoria Beskid Sadecki – jednej z najatraktív­nejších turistických oblastí Poľska, ktorá je známa svojou minerálnou vodou s liečivými účinkami, osviežujúcim a zdravým podnebím a nádhernou prírodnou scenériou. Práve táto kombinácia už na prvý pohľad pripomína jednu z najkrajších častí Talianska.

Nový Sacz, rozprestierajúci sa v srdci Sadeckej kotliny, je turistickou mekkou Beskýd, rád sem putoval aj Karol Wojtyla, ktorý sa neskôr stal pápežom.

Mesto založil v roku 1292 český kráľ Václav II. Mestské práva dostalo v 14. storočí a kráľ Kazimír Veľký mu udelil zvláštne práva, vďaka ktorým sa mohlo rýchlo rozvíjať a rásť.

Dobré časy sa skončili po ničivom požiari v roku 1611, epidémiách a vojnách.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Srdcom je Rynek

„Królewski Gród“, krajské mesto dvoch krajov (Grodzki a Ziemski), v rokoch 1975 až 1998 hlavné mesto provincie Nový Sacz, sa považuje za kultúrne, turistické a ekonomické centrum južného Poľska. Je známe vzdelanou mládežou a početnými pracovitými podnikateľmi.

Návštevníkov Nového Saczu láka najmä Staré mesto, rovnako ako Etnografický park s jedinečným malým galícijským mestom, ale i miestna lahodná zmrzlina.

Srdcom mesta je Námestie (Rynek), ktorý je po Krakove druhým najväčším v Malopoľsku – má 19 200 metrov štvorcových. Vedenie mesta sídli v radnici (Ratusz) z 19. storočia, ktorá má novorenesančnú a neobarokovú architektúru.

Zaujímavou historickou budovou je Kowalska veža – zrúcanina hradu zo 14. storočia, ktorého stavbu financoval kráľ Kazimír Veľký.

Nachádza sa tu aj Stará synagóga z roku 1746, v súčasnosti pobočka Okresného múzea.

Gotický dom (Dom Gotycki) tiež známy ako Kanoniczny, z prelomu 15. a 16. storočia je dnes hlavným sídlom okresného múzea.

Z novších stavieb je pozoruhodná Stará kolónia, najstaršie robotnícke sídlisko v Poľsku, ktoré si doposiaľ zachovalo svoj pôvodný výzor.

Návštevníkov Nového Saczu láka najmä Staré mesto. Foto: SHUTTERSTOCK
Poľsko, Nowy Sącz, Nový Sonč,Nový Sadec Návštevníkov Nového Saczu láka najmä Staré mesto.

Prvá pouličná petrolejová lampa

Niečo vyše polhodiny cesty východne od Nového Saczu objavíte menšie mestečko Gorlice s prívlastkom Mesto svetla, ktorý sa viaže na jeho unikátnu minulosť.

Ponorené do zelene Nízkych Beskýd má niečo pre každého – očarí milovníkov histórie i prírody, ekológov, básnikov, mládež aj seniorov.

Gorlice sa môžu pochváliť bohatými a zaujímavými dejinami. Mesto, ktoré sa nachádzalo na starej maďarskej obchodnej ceste, lákalo po stáročia obchodníkov a návštevníkov. Dnes víta turistov s rovnakou starou poľskou pohostinnosťou ako pred storočiami.

Mesto Gorlice založil okolo roku 1355 krakovský radca a bankár a preslávili ho jarmoky. Na začiatku 19. storočia sa mestu hovorilo „malý Gdaňsk“, pretože organizovalo každotýždenné trhy.

Na ekonomickom rozmachu Gorlíc sa podieľalo „čierne zlato“, hojné ložiská ropy v okolí. V krajine beskydských lesov rýchlo po objave vyrástli stovky vrtných veží a prúdy ropy tiekli svižným tempom.

V roku 1853 sa do Gorlíc presťahoval Ignacy Łukasiewicz, svetovo uznávaný objaviteľ, farmaceut a prieskumník. Jeho prelomové experimenty priniesli mestu ovocie v podobe prvej pouličnej petrolejovej lampy na svete.

Ako to v Gorliciach vyzeralo kedysi za zlatých čias, si môžete pozrieť v ropnom skanzene, ktorý približuje ťažbu a spracovanie čierneho zlata.

Kraľuje mu autentická vrtná veža, sú tu vystavené stroje a zariadenia na spracovanie suroviny a destiláciu a mnohé pamiatky priekopníkov ropného priemyslu.

Gorlice sa môžu pochváliť bohatými a... Foto: SHUTTERSTOCK
Poľsko, Gorlice Gorlice sa môžu pochváliť bohatými a zaujímavými dejinami.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Leto s Pravdou