Kde dovolenkujú politickí lídri tento rok? Dodržiavajú vlastné cestovné obmedzenia?

Okrem pandémie vo veľkej časti Stredozemia zúria požiare a vlny horúčav sa šíria po celej Európe. Mnohé vlády preto odporúčajú svojim štátnym príslušníkom, aby necestovali do zahraničia.

19.08.2021 07:00
debata (1)

Samotní lídri by mali ísť občanom príkladom v dodržiavaní pravidiel, ktoré sami stanovili, inak stratia ich dôveru.

Tu sú podľa Euronews dovolenkové destinácie niektorých popredných európskych politikov na leto roku 2021. Boli ich dovolenky v súlade s pravidlami ich vlastných krajín?

Boris Johnson, premiér Spojeného kráľovstva

Zdá sa, že britský predseda vlády, jeho tehotná manželka a ich malý syn sa už druhý rok rozhodli vyhnúť sa komplikáciám s medzinárodným cestovaním a dovolenku si užívajú vo Veľkej Británii.

Minulé leto manželia navštívili polostrov Applecross v Škótsku. Dovolenka v Británii bola pritom pre Johnsona zmenou, keďže premiér je známy tým, že obľubuje slnečné, teplé počasie. Ešte v decembri 2019 si naposledy doprial luxusný výlet na Mustique, malý súkromný ostrov v štáte Svätý Vincent a Grenadíny.

Vladimir Putin, prezident Ruska

V marci tohto roku ruský prezident a jeho minister obrany Sergej Šojgu strávili dovolenkový víkend na Sibíri. Fotograf ho zachytil pri jazde terénnym vozidlom cez hustý les a po kymácajúcom sa lanovom moste.

V minulosti sa často objavovali fotky, ako loví ryby v odľahlej oblasti Tuva.

Podľa denníka Moscow Times sa Putin často necháva ukazovať pri rôznych outdoorových aktivitách v štátnej televízii, ktorá mu pomáha vytvárať o ňom obraz zdravého a robustného vodcu schopného viesť krajinu ešte mnoho ďalších rokov.

Putin často navštevuje aj svoj prázdninový dom Villa Sellgren postavený na ostrove vo Vyborgskom zálive, neďaleko hraníc s Fínskom. Hovorí sa, že je v ňom pozlátený bazén a podzemné kúpele.

Recep Tayyip Erdogan, prezident Turecka

Nie je isté, či si Erdogan tento rok dopraje letnú dovolenku. Turecko-belgický architekt Şefik Birkiye však nedávno zverejnil nové fotografie letného prezidentského sídla – paláca s rozlohou 85 000 metrov štvorcových. Vila má päť budov a bazén, ako aj vlastnú umelú pláž, hoci sa nachádza hneď vedľa pobrežia Marmarisu.

Stavba domu údajne stála 640 miliónov lír (62 miliónov eur).

Fotografie megadomu vyvolali v Turecku vlnu pobúrenia, keďže bežní občania majú problém vôbec uživiť svoje rodiny, uvádza The National.

Emmanuel Macron, prezident Francúzska

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte absolvujú v lete pobyt na Azúrovom pobreží.

Nedávne fotografie ukazujú, ako sa opaľujú na lodi neďaleko ostrova Porquerolles. Pobudli aj vo Fort de Brégançon, oficiálnom letnom sídle francúzskych prezidentov, v ktorom prvý dovolenkoval Charles de Gaull v roku 1968.

Aj v minulosti bol Emmanuel Macron známy tým, že dovolenkoval vo svojej rodnej krajine, okrem iného aj preto, aby udržiaval kontakt so svojim ľudom a aby sa mohol v prípade potreby rýchlo zas vrátiť do úradu.

Angela Merkelová, kancelárka Nemecka

Nie je jasné, či kancelárka Merkelová tento rok vôbec odíde na dovolenku, ale keďže na jeseň má odísť z funkcie, zrejme bude chcieť stihnúť ešte nejaké stretnutia.

Pred niekoľkými týždňami uskutočnila svoje posledné oficiálne návštevy Veľkej Británie a USA a diskutovala s Johnsonom a Bidenom.

Pred niekoľkými rokmi strávila Angela Merkelová trojtýždňovú dovolenku v talianskych Alpách.

Sergio Mattarella, prezident Talianska

Taliansky prezident, ktorý nedávno oslávil 80. narodeniny, sa rozhodol odísť na letnú dovolenku na Sardíniu, kde dovolenkoval aj v rokoch 2018 a 2019.

Minulý rok však prezident kvôli obmedzeniam v súvislosti so šírením COVID-19 obetoval svoju sardínsku dovolenku a niekoľko dní strávil len v Castelporziane neďaleko Ríma.

Pedro Sánchez, predseda vlády Španielska

Pedro Sanchez si doprial dovolenku na „úžasnom mieste s helipadom a bazénom“. Oddychoval v La Mareta na Kanárskom ostrove Lanzarote. Čas tiež strávi v Palacio de las Marismillas v Coto de Doñana v južnom Španielsku.

Sanchez bude dovolenkovať so svojou manželkou Begoñou Gomez a svojimi dcérami Carlotou a Ainhoou. Nechýba ani ich pes Turca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka 2021