Taliansko sprísňuje pravidlá: Kde všade budete potrebovať zelený pas?

Talianska vláda vyhlásila, že od 1. septembra budú ľudia musieť predložiť dôkaz o očkovaní, uzdravení z COVID-19 alebo negatívny test, aby mohli využívať verejnú dopravu.

20.08.2021 07:00
manželia, penzisti, prekvapenie, rozmýšľanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Od 6. augusta už krajina požaduje na vstup do vnútorných priestorov – ako sú reštaurácie a múzeá – COVID pas alebo zelený pas, informuje Lonely Planet.

Čo je zelený pas?

Zelený pas je očkovací pas alebo zdravotný preukaz. V posledných týždňoch sú stále obľúbenejšie, pretože krajiny nimi zabezpečujú fungovanie podnikov a inštitúcií počas trvania pandémie.

Prvou krajinou v Európe, ktorá zaviedla využívanie COVID pasu, bolo Dánsko. Do vnútorných verejných priestorov sa mohli dostať plne zaočkovaní ľudia a tí, ktorí majú negatívny test alebo sa z vírusu zotavili. Dánsko nasledovali Francúzsko a Španielsko, v USA podobnú schému zaviedol New York.

Kde v Taliansku treba predložiť zelený pas?

V Taliansku je verzia očkovacieho preukazu známa ako zelený pas. Je rozšírením digitálneho certifikátu COVID-19 EÚ a ľudia ho musia predložiť, aby mohli vstúpiť do vnútorných priestorov ako sú múzeá, futbalové štadióny, telocvične, zábavné parky, kúpele, bazény, divadlá. Sú tiež potrebné, ak sa chystáte sedieť vnútri v baroch a reštauráciách.

Talianska vláda nedávno oznámila, že od 1. septembra bude potrebný zelený pas aj na vstup do verejnej dopravy. To znamená, že ľudia budú musieť predložiť kontrolórom svoj zelený preukaz pred nástupom do vlakov, lietadiel, autobusov a trajektov.

Zavedenie využívania zeleného pasu a výhody jeho vlastnenia majú podporiť zaočkovanosť, pretože kmeň delta sa po Taliansku rýchlo šíri.

Zelený pas môžete mať v digitálnej alebo papierovej forme. Potvrdzuje, že jeho držiteľ absolvoval najmenej jedno očkovanie vakcínou (AstraZeneca, Pfizer, Moderna alebo Johnson&Johnson), bol testovaný negatívne za posledných 48 hodín alebo sa z vírusu zotavil za posledných šesť mesiacov.

Čím sa preukážu turisti?

Turisti, ktorí cestujú do Talianska z krajiny EÚ, musia pred vstupom do krajiny predložiť digitálny certifikát COVID-19 EÚ a potom môžu tento certifikát použiť na vstup na miesta v rámci systému zelených vstupov.

Taliansko je otvorené pre turistov z nízkorizikových krajín mimo EÚ vrátane USA, Japonska a Kanady.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #GreenPass