Tínedžerka sama obletí planétu, 31.10. pristane v Senici. Sledujte jej dobrodružstvo

Len 19-ročná Zara Rutherfordová sa rozhodla ako najmladšia pilotka o sólový prelet ponad celý svet. Jej cesta potrvá 3 mesiace a z výšky si prezrie 52 krajín na piatich kontinentoch.

23.08.2021 07:00
debata (4)

Tínedžerka dúfa, že si tak v učebniciach histórie vydobyje meno ako najmladšia žena, ktorá sama obletela Zem. Jej vzorom a inšpiráciou je Amelia Earhartová, najslávnejšia letkyňa na svete, píše The National News.

Odvážna Zara opustila svoje rodné mesto Kortrijk v Belgicku v stredu 18. augusta a začala tak prvú etapu svojej epickej niekoľkotýždňo­vej cesty.

Pôvodne plánovala vyštartovať z rodnej krajiny už o týždeň skôr, ale začiatok dobrodružstva odložila, aby do svojho lietadla stihla nainštalovať vylepšený kamerový systém, ktorý jej pomôže pri lietaní po celom svete zachytiť kvalitnejšie zábery pulzujúcich miest, svetových oceánov, púští a divočiny.

Rutherfordová letí na stroji Shark Aero, najľahšom športovom lietadle na svete. Je to vysoko výkonné ultraľahké lietadlo – váži iba 325 kilogramov – a vyrába sa v Senici.

Je neuveriteľne rýchle, dosahuje rýchlosť 300 kilometrov za hodinu. Zarino lietadlo bolo navyše špeciálne upravené na takú dlhú cestu.

Letový plán

Jej prvý úsek trasy viedol ponad Lamanšský prieliv do Veľkej Británie. Z Aberdeenu a Wicku na krajnom severe Škótska zamierila na Island. Ďalším cieľom je Grónsko, potom ju cesta zavedie na západ ku kanadskej Arktíde.

Letiac po východnom pobreží USA do Latinskej Ameriky prejde až do Kolumbie, potom sa vydá späť na sever nad Mexiko a hore na Aljašku.

@flyzolo

Anyone fancy a swim? Pt2 ##as ##adultswim ##flyzolo

♬ Running Away - VANO 3000 & BADBADNOTGOOD & Samuel T. Herring

Odtiaľ sa podľa letového plánu presunie k sibírskej divočine. Z Ruska si „odskočí“ na juh, aby zachytila Čínu, Filipíny a Indonéziu. Následne si prezrie Indiu a potom svoj stroj nasmeruje k Spojeným arabským emirátom. To bude už koniec októbra.

Zarine ďalšie kilometre povedú ponad Egypt, ktorý bude jej poslednou zastávkou na Blízkom východe.

Zo severu Afriky sa obráti smerom do Európy, prejde cez Grécko, Bulharsko, Slovensko a Českú republiku, potom sa vydá domov. Preletí cez Nemecko a Francúzsko a v Belgicku pristane 4. novembra.

Počas celej cesty bude mladá pilotka uprednostňovať menšie letiská, kde bude odpočívať a tankovať, až na niekoľko výnimiek vrátane newyorského JFK a dubajského medzinárodného letiska.

@flyzolo

Anyone fancy a swim? ##as ##adultswim ##flyzolo

♬ Running Away - VANO 3000 & BADBADNOTGOOD & Samuel T. Herring

Predbehol ju

„Týmto letom chcem povzbudiť dievčatá a mladé ženy, aby si plnili svoje sny,“ vyhlásila Zara Rutherfordová.

Chce inšpirovať mladé ženy a dievčatá, aby sa venovali hocičomu, čo ich baví, hoci sa to považuje za tradične mužské. Jej let môžete sledovať na internetovej stránke FlyZolo.

Ak bude Rutherfordová úspešná, stane sa najmladšou ženou, ktorá obletí svet sólo. Nebude však najmladšou osobou, pretože 18-ročný Travis Ludlow z Veľkej Británie práve tento rok v júli absolvoval sólo let okolo planéty. Ludlow letel na Cessne 172, ktorá má štyri sedadlá a váži viac ako dvakrát viac ako Rutherfordovej stroj.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #rekord #pilotka