Skanzen v Pribyline - história v plnej kráse

Alžbeta Báthoryová nemohla tušiť, akú stopu zanechá v histórii. Aj dávno po smrti vzbudzuje toľko záujmu ako málokto. Legendy o jej živote zaujali spisovateľov i viacerých filmárov. V decembri 2005 nakrúcal Juraj Jakubisko časť svojho filmu o krvavej grófke aj v krásnom skanzene Pribylina.

24.08.2021 12:00
skanzen, Pribylina Foto:
Scenéria ako z rozprávky.
debata (1)

Múzeum liptovskej dediny Pribylina je najnavštevovanejšou expozíciou Liptovského múzea, ktoré má v správe spolu desať unikátnych objektov.

Pamätníci hovoria, že slávny slovenský režisér bol skanzenom doslova unesený.

Kulisu krčmy a holubníka postavili za týždeň a po uvedení filmu prišlo do Pribyliny oveľa viac návštevníkov než predtým.

"V Pribyline môžu návštevníci vidieť viac ako tri desiatky jedinečných objektov. Nie sú to iba objekty ľudového bývania, ale aj drevené zvonice, sýpky, zemianska kúria, dedinská škola a dva veľké kamenné objekty – goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec a gotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary,“ hovorí kunsthistorik Rastislav Molda, zástupca riaditeľa pre vedeckú a lektorskú činnosť Liptovského múzea.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Kaštieľ z Parížoviec je najstaršie zachované zemianske sídlo v Liptove zo 14. – 16. storočia a spájajú ho s kráľom Matejom Korvínom a jeho synom Jánom Korvínom, kniežaťom liptovským.

"V letnej sezóne ponúkame návštevníkom múzea aj zaujímavé víkendové programy, vystúpenia folklórnych súborov, rekonštrukcie ľudových zvykov a obradov. Môžu si tiež pozrieť prácu ľudových umelcov a kúpiť si ich originálne výrobky. Milovníkov živočíšnej ríše možno bude zaujímať, že v múzeu sa venujeme aj chovu domácich zvierat – oviec,“ dodáva.

Základný kameň skanzenu položili v roku 1972, pre verejnosť ho otvorili v roku 1991. Sídelné usporiadanie, aké tu uvidíte, bolo v minulosti typické pre viaceré liptovské obce s výsadami a právami mestečiek.

Domy pochádzajú z niekoľkých liptovských dedín, prevažne z oblasti zatopenej priehradou Liptovská Mara. Ide o kópie originálnych stavieb s početnými pôvodnými prvkami. Máte možnosť poprezerať si expozície bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na prelome 19. a v prvej tretine 20. storočia.

Domy pochádzajú z niekoľkých dedín. Foto: SHUTTERSTOCK
skanzen, Pribylina Domy pochádzajú z niekoľkých dedín.

Návšteva v medveďom brlohu

Súčasťou Múzea liptovskej dediny je aj fond Považskej lesnej železnice s približne kilometrovou funkčnou traťou a novinka – relaxačná zóna s náučným chodníkom upravená tak, aby bola dostupná aj pre návštevníkov so špeciálnymi potrebami.

"Návštevníci sa môžu počas piatkov a víkendov v letnej sezóne previezť aj na dobovom vláčiku. V minulom roku otvorilo Liptovské múzeum náučný chodník prispôsobený aj pre osoby so špecifickými potrebami. Aj nevidiaci návštevníci si môžu ohmatať stopy lesných zvierat, vyskúšať medvedí brloh či vtáčie hniezdo a mnohé iné atrakcie v príjemnom prostredí s originálnymi výhľadmi na Vysoké Tatry.“

Podľa R. Moldu je každý turista jedinečný a každého zaujíma niečo iné, no v Múzeu liptovskej dediny si každý môže prísť na svoje. Návštevníkov očaria nielen malebné domčeky remeselníkov či želiarov, kde môžu vidieť, ako sa žilo a bývalo v neraz chudobnejšom dedinskom prostredí, ale i bohatstvo šľachtických vrstiev v kaštieli.

Tridsiate výročie otvorenia a sprevádzkovania skanzenu Pribylina si v auguste pripomenuli viacerými akciami, konferenciou, výstavami i slávnostným zasadnutím vedeckej rady Liptovského múzea. V kultúrnom programe vystúpili Fujaristi z Liptova, mladí Liptovskí heligonkári, multiinštrumen­talista Michal Smetanka i Folklórny súbor Liptov.

Jazda dobovým vláčikom patrí k atrakciám. Foto: Múzeum liptovskej dediny Pribylina
pribylina, vlak, skanzen Jazda dobovým vláčikom patrí k atrakciám.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Pribylina #Alžbeta Báthoryová #skanzen #Leto s Pravdou