Vozil pápežov, o imidž sa mu staral Armani. Národný dopravca končí, krachoval 9 rokov

Taliansky národný letecký dopravca Alitalia (Società Aerea Italiana) oznámila, že všetky lety od 15. októbra 2021 sa rušia.

08.09.2021 07:00
debata
Alitalia. Ilustračné foto. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Taliansko, aerolinky, Alitalia Alitalia. Ilustračné foto.

Letecká spoločnosť oficiálne končí, takže cestujúci, ktorí majú letenky rezervované po tomto dátume, budú musieť žiadať kompenzáciu, píše Euronews.

Prečo Alitalia končí?

Taliansku sa od roku 2017 nedarilo nájsť investorov, ktorí by leteckú spoločnosť zachránili pred krachom. Od roku 2002 totiž nedosahovala zisk a nástup pandémie, ktorá zasiahla všetky oblasti, kondíciu Alitalie ešte zhoršila.

V roku 2019, pred nástupom COVIDu-19, letecká spoločnosť každý týždeň prepravila 21,3 milióna cestujúcich do 81 rôznych destinácií 3 600 letmi.

Donedávna zamestnávala viac ako 10 000 ľudí. Tento počet sa okreše na 2 800 zamestnancov, ktorí prejdú do služieb spoločnosti ITA.

Čo so zakúpenými letenkami?

Cestujúci, ktorí už majú rezervovaný let s Alitaliou po 15. októbri, dostanú buď náhradu ceny lístka, alebo budú môcť letieť skôr. Talianske noviny Corriere Della Sera odhadujú, že sa to týka asi 250 000 ľudí.

Alitalia uviedla, že chce „situáciu riešiť jasným a transparentným spôsobom a chrániť spotrebiteľov“. Pasažieri majú dve možnosti – nahradiť svoj let ekvivalentným letom pred 15. októbrom alebo získať svoje peniaze za letenku späť.

Pri prebookovaní letu môžu cestujúci letieť do pôvodnej destinácie alebo si môžu zvoliť iný cieľ cesty. Ak však bude nový let lacnejší, cenový rozdiel sa pasažierom nepreplatí a medzinárodné lety nemožno zmeniť na vnútroštátne ani naopak.

Dobrou správou je, že letecká spoločnosť získala vládnu podporu, čo pocítia aj cestujúci. Talianska vláda vytvorila fond vo výške 100 miliónov eur na náhradu nákladov zákazníkov leteckej spoločnosti.

Stalo sa tak po tom, ako sa krajina dohodla s EÚ na vytvorení novej spoločnosti bez dlhov, ktorá by prevzala aktíva Alitalie.

Kto bude lietať namiesto Alitalie?

Alitaliu nahradí štátna spoločnosť ITA (Italia Trasporto Aereo), ktorá začne lietať 15. októbra. Bude to úplne nová letecká spoločnosť, nie reformácia spoločnosti Alitalia po bankrote.

ITA kúpi 52 lietadiel spoločnosti Alitalia spolu s letiskovými slotmi a ďalším majetkom. Plánuje prevádzkovať lety do destinácií vrátane New Yorku, Bostonu, Miami, Tokia a mnohých európskych miest z letísk v Ríme a Miláne. Letecká spoločnosť dúfa, že do roku 2025 svoju flotilu pomaly rozšíri na 105 lietadiel.

Ešte začiatkom tohto roka pritom zamestnanci Alitalie demonštrovali v Ríme a žiadali o záchranu spoločnosti a protestovali proti EÚ, ktorá podľa nich odďaľovala jej záchranu.

Armani aj pápeži

Alitalia vznikla 16. septembra 1946. Názov spoločnosti je slovnou hračkou, pričom Ali znamená krídla, Italia je Taliansko. Alitalia sídli v meste Fiumicino v metropolitnej oblasti Ríma.

Na zozname dizajnérov, ktorí pre Alitaliu vytvorili štýlové oblečenie a pohodlné sedadlá, je aj Giorgio Armani.

Pravidelnými cestujúcimi spoločnosťou Alitalia boli od 60. rokov aj pápeži. Lietadlo, ktoré vezie na palube pápeža, sa zvyčajne označuje ako „Shepherd One“ (Pastier jeden) – pápežský ekvivalent Air Force One – a má pridelené číslo letu AZ4000.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Alitalia #letecká spoločnosť