Slováci sa v lete poriadne rozcestovali. Kam najčastejšie mieria na jeseň?

Počas letných prázdnin sa cestovalo vo veľkom. Letné rezervácie dosiahli takmer 70 % z celkového počtu ciest, ktoré sa uskutočnili v rovnakom období roku 2019, teda v čase pred pandémiou. Najsilnejší bol druhý augustový týždeň.

10.09.2021 15:20
cestovanie, mapa, dovolenka, leto, balenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najobľúbenejšími letnými destináciami Slovákov boli Taliansko, Španielsko a Grécko, hovoria dáta spoločnosti Kiwi.com. Na globálnej úrovni je najväčší záujem o cesty do Istanbulu, Londýna a Milána.

Napriek tomu, že obľúbenosť prázdninových destinácií zostáva v posledných rokoch prakticky rovnaká, najvýraznejšia zmena sa dotkla priemernej ceny leteniek. V porovnaní s rokom 2020 ide o mierny nárast, avšak ceny stále zostávajú 30 % pod priemerom z roku 2019.

Zmenil sa tiež predstih, s ktorým si ľudia letenky kupujú – v porovnaní s vlaňajškom je tento čas kratší v priemere o tri týždne.

Rovnako klesajú počty letov, ktoré zrušili aerolínie. Vlani v lete sa zrušilo približne 23 % letov, počas tohtoročných prázdnin len zhruba 5 % všetkých letov.

Nový trend zavládol aj v dĺžke pobytu. Cestovatelia v priemere strávili na dovolenke takmer štyri dni, v roku 2020 to bolo päť dní.

A chuť Slovákov cestovať pretrváva aj po lete. To odzrkadľuje aj počet rezervácií, ktorý je v porovnaní s vlaňajškom viac než dvojnásobný. Cestovatelia zo Slovenska sa aktuálne chystajú vyraziť do Kyjeva, Prahy, Londýna, Ríma a na Korfu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietanie #letná sezóna