Konštrukcia nového cyklomosta cez rieku Morava má byť osadená v októbri

Hlavná časť výstavby nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, teda osadenie oceľovej konštrukcie cez rieku, je naplánované na polovicu októbra.

04.10.2021 11:00
debata

Po piatich mesiacoch od začiatku stavebných prác je hotový násyp na slovenskej strane i predpolia mosta na oboch brehoch. Nový cyklomost má byť hotový v prvom polroku 2022.

„Okrem ekologickej cyklodopravy a turizmu podporí aj cezhraničnú spoluprácu a regionálny rozvoj. Pomôže aj vytváraniu nadnárodných partnerstiev. Vďaka výrazne kratším trasám k cieľom na druhej strane rieky Morava a prostredníctvom cyklomosta sa posilní regionálna súdržnosť priľahlých obcí,“ skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Nový cyklomost cez rieku Morava bude mať dĺžku 270 metrov a šírku štyri metre. Konštrukcia bude zavesená na oceľových pilieroch. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a po dokončení ostane minimálna plavebná výška sedem metrov.

Prípravné práce trvali podľa kraja takmer desať rokov. Vytypovaných bolo päť lokalít, z ktorých dve boli veľmi reálne.

„Pôvodne sa výstavba stretla s nevôľou na rakúskej strane, čo sa podarilo vyriešiť vďaka intenzívnej práci našich starostov. Dnes sme pár mesiacov pred ukončením stavby,“ podotkla Barbora Lukáčová, riaditeľka odboru stratégií, územného rozvoja a riadenia projektov Úradu BSK.

Dokončením mosta sa vytvorí 21-kilometrový okruh, ktorý prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp – Thaya – March a dva cyklomosty.

Okrem toho vo Vysokej pri Morave i Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý prepája túto bratislavskú mestskú časť s rakúskym Schloss Hofom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Morava #cyklomost