Po stopách Bonda: Tieto slávne miesta z filmov môžete naozaj navštíviť

Bond. James Bond. Slávny agent skáče po starobylých strechách, lyžuje sa dolu zasneženými svahmi, popíja v luxusných rezidenciách pri jazere alebo hľadá darebákov v mestských úkrytoch a vy môžete tieto miesta, ktoré si produkcia vybrala na nakrúcanie, vidieť na vlastné oči.

30.09.2021 07:00
debata (2)

Tu sú niektoré destinácie z celého sveta, ktoré sa v priebehu desaťročí objavili vo filmoch o Bondovi.

Meteora, Grécko

Veľkolepé skalné stĺpy Meteory sú jedným z najobdivuhod­nejších gréckych úkazov. Skalnaté útvary križované starovekými chodníkmi sú domovom jednej z mníšskych komunít.

Na vrchole sa nachádzajú kláštory, do ktorých sa dá dostať len špeciálnymi výťahmi. Bond, ktorého stvárnil Roger Moore, sa zjavil na vápencovom útese s kláštorom Najsvätejšej Trojice.

Švajčiarsko

Vďaka horským priesmykom a zasneženým svahom je krajina ako stvorená na nakrúcanie prenasledovania zloduchov v horskom prostredí. A tak sa táto čarokrásna krajina pravidelne objavuje v bondovkách. Napríklad Piz Gloria, otočná reštaurácia na vrchole Schilthorn, sa predstavila ako brloh darebáka Ernsta Stavra Blofelda vo filme O tajnej službe Jej Veličenstva z roku 1969. Dnes má horská reštaurácia v menu rôzne tematické položky, Bondovo múzeum a chodník 007.

V časti nazvanej Goldfinger sa objavil priesmyk Furka, ktorý sa tiahne medzi kantónmi Uri a Valais v južnom centrálnom Švajčiarsku, nablýskané stredisko St Moritz slúžilo ako dejisko lyžiarskych naháňačiek v snímkach Agent, ktorý ma miloval a Vyhliadka na smrť. Pierce Brosnan v dieli GoldenEye zasa skočil z priehrady Verzasca pri Locarne.

Korfu, Grécko

Pekné staré mesto Korfu hralo hlavnú úlohu vo filme Len pre tvoje oči. Okolo impozantnej Starej pevnosti, rozsiahleho komplexu postaveného Benátčanmi, bolo vo filme natočených mnoho akčných sekvencií.

Neoklasicistický kaštieľ Achilleion Palace, južne od starého mesta, sa predstavil ako kasíno; malá dedina Pagi na severozápade bola dejiskom naháňačky automobilov; ohromujúce pobrežie Korfu bolo dramatickou kulisou niektorých bitiek na okraji útesu.

Jazero Como, Taliansko

Taliansko a jeho krásne jazerá boli dejiskom mnohých Bondových eskapád. Magnet na bohatých, známych a tiež na superzloduchov, jazero Como, sa v bondovke Casino Royale z roku 2006 dobre vynímalo.

Tmavomodré vody jazera obkoleseného Alpami a zalesnené pobrežie sú domovom mnohých luxusných rezidencií vrátane honosnej vily Balbianello. Krásne terasovité záhrady vily sa stali miestom niekoľkých scén. Dnes vilu možno navštíviť počas prehliadok so sprievodcom.

Istanbul, Turecko

Istanbul je ďalšie pekné mesto s bohatou históriou, ktoré počas desaťročí uchvátilo štáb bondoviek.

Turecké mesto, napríklad jeho Veľký bazár z 15. storočia, staré uličky s vôňami korenia, majestátne mešity, palác Topkapi, či chrám Hagia Sofia, oslňuje v snímkach Srdečné pozdravy z Ruska, Jeden svet nestačí či Skyfall.

Matera, Taliansko

Juhotalianske mesto Matera, situované na skalnatom brale na okraji ostrej rokliny, zlákalo množstvo filmových tvorcov vďaka svojmu veľkolepému prostrediu, tajomným uličkám a starovekým jaskynným obydliam.

Výnimkou neboli ani tvorcovia Bonda, ktorý scény z časti Nie je čas zomrieť s Danielom Craigom, situovali práve sem.

Mesto, zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa stalo dejiskom automobilovej náhaňačky, v ktorej sa prirodzene objaví Aston Martin tajného agenta. Románska katedrála a staré štvrte v meste Matera z 13. storočia sú nádhernou kulisou filmu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bond #James Bond