Päť tipov na najkrajšie výlety po Slovensku: Poznáte tieto čarovné miesta?

Jeseň je výborným ročným obdobím na celo- či poldenné výlety po Slovensku. Počasie stále dovoľuje voľný pohyb v prírode bez nutnosti použitia gumákov či snežníc, no horúce slnko už nepraží na hlavy a vzduch je príjemne osviežujúci.

14.10.2021 07:00
debata (1)

Prinášame vám niekoľko tipov na zaujímavé miesta, kam sa môžete počas voľna vybrať s celou rodinou.

Pamiatková rezervácia Sebechleby

Na južnom okraji Štiavnických vrchov sa rozprestiera vinohradnícka osada zapísaná od roku v roku 1981 do zoznamu Pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry na Slovensku. Vinohradnícka osada, ktorú objavíte asi 3 kilometre od samotnej obce Sebechleby, je zaujímavá svojimi vinohradníckymi pivničkami, ktoré ľudia kedysi ručne vyhĺbili do do tufových skál. Sopečné bralá ukrývajú aj ich príbytky, ktoré sú nad pivnicami.

Na výlet si nezabudnite pribaliť aj bicykle. Čaká vás tu totiž zaujímavá a jemne náročná 29-kilometrová cyklotrasa Cez tri kopce a stovky viníc Drážovce – Krnišov. Regionálna cykloturistická trasa spája 9 lokalít: Drážovce, Ladzany, Biele dráhy, Stará Hora, Sebechleby, Mladá Hora, Nemčianske vinice, Hontianske Nemce a Kráľovce-Krnišov.

Osturňa

Ďalšou zaujímavou pamiatkovou rezerváciou Slovenska je rázovitá zamagurská obec na severe Slovenska pri Kežmarku. Leží v severozápadnej časti pohoria Spišská Magura, v úzkej doline, ktorá je obkolesená hradbou hôr. Zaujímavosťou Osturne je aj to, že vďaka prírodnému prostrediu, ktoré definovalo jej pôdorys, patrí k „najdlhším“ slovenským obciam. Zastavaná časť sa totiž vinie v dĺžke vyše 9 kilometrov.

Obec patrí do ochranného pásma Pieninského národného parku. V chotári obce ležia dve z jeho prírodných rezervácií – Veľké Osturnianske jazero a Malé jazerá – a prírodná pamiatka Jazero.

Zachovalo sa tu viacero pôvodných goralských stavieb, dodnes tu stoja hospodárske dvory. V obci sa dohromady nachádza 157 pamiatkovo chránených objektov, jej starší obyvatelia doposiaľ nosia typický goralský kroj. V budove zrekonštruovanej školy sa nachádza expozícia osturnianskej izby s tradičným nábytkom.

Vďaka polohe Osturne medzi Tatranským a Pieninským národnými parkmi si odtiaľ môžete spraviť aj výlety či cyklovýlety do okolitých hôr.

Lučanský vodopád

Na Dolnom Liptove, neďaleko Veľkého Choča, v kúpeľnej obci Lúčky, objavíte jeden z najkrajších vodopádov. Má výšku 12 metrov a je jeden z piatich na Slovensku, ktoré sa hrdia titulom Národná prírodná pamiatka.

Vodopád je veľkou raritou aj preto, že leží uprostred dediny. Voda sa nadol rúti z travertínovej terasy po očarujúcich kaskádach do malého jazierka naspodku.

Neďaleko vodopádu sa v Lúčkach nachádza aj wellness centrum a ďalšia zaujímavá atrakcia – Lúčanské travertíny. Objavíte ich na severozápade obce, kde vytvárajú plochú vyvýšeninu Skálie, ale aj robustné príkre skalné steny Zápoly a Skaličky. Ďalšie travertíny vytvárajú prekážky potoku Lúčanka, a tak jeho voda hopká po veselých kaskádach.

Palcmanská Maša

Horný tok rieky Hnilec vytvoril na okraji Slovenského raja, v kotlinovitom rozšírení údolia pod južnými vápencovými zrázmi Geráv, veľkú vodnú nádrž. Na jej brehu sa rozprestiera dedina Dedinky, ktorá vznikla zlúčením dvoch obcí Imrichovce a Štefánovce.

Palcmanská Maša je jednou z najchladnejších vodných plôch, a tak vám nebude smutno, že sezóna kúpania je už za nami. Zato sa po nej môžete previesť na člne a obdivovať jesenné farby prírody z jej vodnej plochy.

Výlet k Maši si môžete spestriť aj návštevou neďalekého podzemného kráľovstva – Dobšinskej ľadovej jaskyne. Alebo zamierte po turistických cestičkách priamo do Slovenského raja, napríklad do dramatickej Zejmarskej rokliny, sprístupnenej tiesňavy vytvorenej tokom, ktorý steká z planiny Geravy.

Kuneradský zámok

Zámok sa nachádza vo Svitačovej doline v rovnomennej obci Kunerád. Nájdete ho na juhovýchnom okraji Rajeckej doliny, na úpätí Lúčanskej Fatry, 5 kilometrov juhovýchodne od Rajeckých Teplíc. Bývalý lovecký kaštieľ aj s areálom je národnou kultúrnou pamiatkou a celý je obklopený čarovnou prírodou.

Je postavený v štýle modernej secesie podľa francúzskej architektúry, patrí k nemu aj kaplnka svätej Terezky Ježiškovej. Pôvodne bol kaštieľ moderne zariadený a pripojený na vlastnú vodnú elektráreň. Najprv ho vypálili Nemci, neskôr ešte dvakrát vyhorel.

Na návštevu trocha nešťastného zámku sa môžete vybrať romantickým prostredím rajeckej prírody na bicykli. Trasa vedie z Rajeckých Teplíc cez Stránsku dolinu až do Kuneradu. Celkovo prejdete asi 24 kilometrov stredne náročným horským terénom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #výlety