Toto neskúšajte! Death diving vás môže zabiť

Táto "športová" disciplína je presne taká desivá ako jej názov - ide o skoky do vody, pri ktorých ide o život. Bez zveličovania.

30.10.2021 07:00
debata (1)

Táto extrémna zábavka vznikla v Nórsku, v tamojšej reči sa volá Døds. Z tejto krajiny aj pochádza aktuálny držiteľ svetového rekordu Ken Stornes, bývalý príslušník nórskej armády, ktorý si titul vyslúžil šialeným skokom do vody z výšky z 31,3 metra, píše Bardown. Letel stokilometrovou rýchlosťou.

Podstatou skoku je aj techika – ľudia skáču z dosky alebo vyvýšeného miesta do vody s rukami a nohami roztiahnutými do „X“. Predtým, ako sa dotknú hladiny, musia držať pózu čo najdlhšie. Až tesne pred dopadom sa môžu zbaliť, inak by utrpeli fatálne zranenia. Áno, takéto skoky sú mimoriadne bolestivé a veľmi nebezpečné.

Majstrovstvá sveta v death divingu sa konajú pravidelne od roku 2008, meria sa, ako dlho dokáže súťažiaci letieť v roztiahnutej pozícii.

Víťazom je samozrejme odvážlivec, ktorý sa zbalí do klbka alebo ohne, aby do vody vnikli ako prvé ruky, najneskôr.

Skokani do vody klasicky skáču z približne desiatich metrov. Voľná disciplína povoľuje skokanom počas letu robiť rôzne pohyby a otočky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skokan do vody