Na Hornom Zemplíne pribudli v tomto roku viaceré turistické atraktivity

Tohtoročná letná sezóna bola na Hornom Zemplíne obohatená o viacero noviniek. Nová expozícia, vláčik na kolesách, sprievodca v autobuse či kostolná veža sú atraktivity, ktoré lákali turistov k návšteve regiónu.

08.10.2021 13:00
debata

Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, v Medzilaborciach na začiatku júla sprístupnili expozíciu venovanú prvej svetovej vojne. Je jediná svojho druhu na Slovensku.

„Nachádza sa v kultúrnom dome v Medzilaborciach a vidieť v nej možno okolo 500 artefaktov. Od jej otvorenia si ju pozreli stovky nadšencov,“ povedala Zdražilová. Začiatkom augusta v meste sprevádzkovali vláčik na kolesách Andy Express, ktorým sa za viac ako mesiac prepravilo približne 2100 ľudí.

Aj v tomto roku premával počas letnej sezóny z Poľska na Slovensko a späť cez historický Lupkovský tunel víkendový vlak vojaka Švejka.

„Túto sezónu sme prepravili letným vlakom vojaka Švejka cez hranicu 764 cestujúcich,“ doplnil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Podľa jeho slov plánujú prevádzkovať letné vlaky aj budúcu sezónu, konkrétne v sobotu a nedeľu od 25. 6. 2022 do 28. 8. 2022.

„ZSSK realizuje dopravnú obsluhu vrátane letných vlakov na základe objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR. Prevádzka budúcoročných letných spojov bude preto závisieť od objednávky objednávateľa dopravných výkonov,“ vysvetlil Kováč.

Na vlak vojaka Švejka už druhý rok nadväzoval aj turistický autobus Horný Zemplín z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, ktorý premával počas leta na trase Medzilaborce Svidník.

"Zaznamenali sme medziročný nárast prepravených osôb o polovicu. K zvýšenému záujmu o túto linku určite prispela osoba turistického sprievodcu, ktorá sprevádzala návštevníkov Horného Zemplína a Šariša po väčšine kultúrnych atrakcií na trase, priblížil František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.

Koncom leta sa uskutočnila aj Cyklojazda Medzilaborce Stropkov, ktorú organizovala OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš v spolupráci s partnermi.

"Okrem popularizácie cykloturistiky sme cyklojazdou chceli prezentovať dve nové atraktivity v území, a to už spomínanú vojnovú expozíciu v Medzilaborciach a obnovenú kostolnú vežu v Stropkove, ktorú videlo od polovice júla, kedy bola sprístupnená verejnosti, viac ako 600 návštevníkov, dodala Zdražilová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Horný Zemplín